Terrassa

La pluja regarà el futur Parc de la República 

El futur Parc de la República serà el primer espai públic de la ciutat que recupera el passat agrícola de la zona i, emulant els conreus rurals, es regarà amb aigua de pluja. L’espai públic ocuparà una superfície de 76 mil metres quadrats al barri de Sant Pere Nord, delimitats per la Rambla Francesc Macià, l’avinguda del Vallès, l’avinguda Béjar i el carrer de Provença.

El projecte incorpora criteris d’enginyeria hidràulica i transforma la superfície en una gran xarxa de captació d’aigua que circula cap a una bassa, on s’emmagatzema i es tracta per reutilitzar-la en el reg per goteig. Aquesta és una altra novetat del projecte. El Parc de la República serà el primer espai verd públic de la ciutat on tota l’aigua de goteig prové d’una bassa amb recursos hídrics de pluja i dels excedents del camp de futbol.

La proposta comporta un canvi de paradigma en el consum hidràulic dels espais públics, reduint el consum d’aigua potable i apostant per recursos hídrics alternatius. Ho explica Anna Feu, membre de l’equip de Feu Godoy Arquitectura, responsable del disseny i del projecte executiu del parc. “Amb la declaració de l’emergència climàtica, pensem que el parc no podia ser indiferent. El Parc de la República ha de contribuir a una ciutat més resilient i proactiva amb la manca de recursos. Per això tot es reaprofita, en la reforma no llencem res del que hi havia prèviament, i el rec es farà parcialment amb aigua de pluja”.

El nou projecte del Parc de la República recupera els elements de la història agrícola del barri de Sant Pere Nord i de la ciutat. Un exemple. Sobre el terreny, es reprodueix el traçat de l’antiga mina que regava els camps de conreu i abastia la indústria tèxtil.

La proposta ve acompanyada d’un treball de recerca històrica. “Volem combatre l’oblit. Per això el parc explica com era l’agricultura rural, que va ser clau per al desenvolupament de Terrassa”.

La ruta de l’aigua
El punt de partida de la recollida d’aigua de pluja serà el camp de futbol del CF Sant Pere Nord, situat al nord del solar. Des de l’equipament esportiu, l’aigua comença la seva ruta de baixada cap a la bassa d’emmagatzematge i tractament situada a l’extrem sud. Ho farà seguint el traçat del camí de la històrica mina que passava per la finca. Un recorregut de 150 metres que estarà envoltat d’arbres que recordaran els camps agrícoles de la zona.

La xarxa captarà l’aigua de pluja de tot el parc, on hi haurà elements al·legòrics com una mina i una font amb un safareig tradicional. Un sistema de plataformes dures funcionarà com a superfície de captació, mentre els espais “tous” acolliran les activitats i els espais de vegetació del parc.

El projecte combina sistemes de biotecnologia, de drenatge i de reg tradicional. A banda de la gran bassa d’emmagatzematge i tractament situada al sud del parc, hi haurà una zona d’horta amb bassa pròpia al costat de l’escola Joan Marquès Casals i de la llar d’infants. Aquest espai tindrà un ús divulgatiu i pedagògic.

El parc serà estacional. Hi haurà una zona boscosa al carrer Provença, un “biòtop” o depressió del terreny a l’extrem sud, amb plantes de zones humides que captaran l’aigua de les parts baixes del parc, ajudant a descongestionar el clavegueram.

Aquest és un dels punts del parc on més s’afavorirà la biodiversitat. Un altre és l’entorn de la bassa principal. La infraestructura està envoltada per una plataforma de vegetació que metabolitza i permet que l’aigua es mantingui en condicions pel reg per goteig. Les plantes funcionaran com a filtres naturals.

El projecte executiu del parc està en fase de tancament, pendent dels darrers ajustos. El Parc de la República és una llarga reivindicació de Sant Pere Nord. En la seva execució, però, serà un gran espai públic per a tota la ciutat. De fet, serà el segon parc més gran de Terrassa després de Vallparadís. El projecte s’adjudicarà en conjunt, però s’executarà per fases i finalitzarà el 2024.

To Top