Situar els adolescents al centre de les polítiques públiques i canviar el paradigma dominant de l'”adulcentrisme”. És l’objectiu del primer Pla Local de la Infància i l’Adolescència, que aquests mesos afrontarà la fase de diagnosi per conèixer la seva realitat, què pensen i què volen els més de 44.500 infants de la ciutat, un 20,24% de la població.
Ona Martínez, al capdavant de la regidoria d’Infància, Famílies, Joventut i Gent Gran, va presentar ahir el projecte del nou pla, que s’elaborarà a partir d’un procés participatiu i comptarà amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona. “Serà un pla inèdit, en sintonia amb el Pla LGTBI i amb perspectiva interseccional -explica Martínez-. Analitzarem eixos com l’origen, el gènere, l’orientació sexual i les capacitats diverses”.
L’objectiu del document és que nens i adolescents “tinguin una participació directa en el que es decideix a la ciutat. Els volem empoderar, necessitem que ens diguin què necessiten de l’Administració i dels agents de la ciutat”.
La diagnosi
El pla, amb conclusions i full de ruta, estarà enllestit aquest any. Fins a l’estiu es farà la diagnosi qualitativa, que recollirà les dades sociodemogràfiques (densitats, edats, evolució de la població, futur) i la qualitativa, en la qual s’entrevistarà a 1.800 nens i nenes de 4t de primària i 1r d’ESO de centres públics, concertats i d’educació especial. En total 1.800 nens i adolescents d’entre 9 i 16 anys.
Els infants podran reflexionar sobre què els preocupa, què esperen de l’Administració, també sobre els drets dels infants i explicaran les seves vivències sobre el compliment d’aquests drets.
La diagnosi incorporarà les aportacions dels 130 infants que formen part del Consell Municipal de la Infància i l’Adolescència, representants del 70% de les escoles de Terrassa, i de les famílies, amb prioritat dels pares de nens de 0 a 9 anys.
En una segona fase es recollirà informació de les entitats i els agents ciutadans i les propostes dels centres educatius i es farà una campanya en xarxes socials. “Demanarem a nens i adolescents que pengin fotos dels espais de la ciutat que més els agradin”, va comentar ahir Àlex Monfort, director de serveis d’Infància, Famílies, Joventut i Gent Gran. Entre abril i maig es faran tallers amb personal tècnic i entitats i després de l’estiu es recolliran les propostes per formular conclusions.
El Pla de la Infància i l’Adolescència s’estructurarà en quatre eixos: participació i família; protecció, vulnerabilitat i salut; educació; i espai públic, seguretat i civisme. Un cop redactat, es renovarà el Pla Local de Joventut, que abraça dels 16 als 30 anys.