Terrassa

Estudi de la salut visual en infants vulnerables

Els infants que viuen en entorns socioeconòmics desafavorits, sovint en famílies en una situació de vulnerabilitat, presenten més problemes oculars, ja sigui perquè no porten les ulleres amb la graduació adequada o, senzillament, perquè no en duen a causa que els seus pares no es poden permetre pagar-ne unes. Aquesta és la tesi, basada en treballs previs, de la qual parteix un ambiciós estudi que ha posat en marxa el Centre Universitari de la Visió de Terrassa (CUV), vinculat al campus egarenc de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

La “radiografia”, que ja han començat a dur a terme els estudiants de quart curs del Grau d’Òptica i Optometria de la Facultat d’Òptica i Optometria de la UPC de Terrassa, estudia la salut visual d’uns 750 alumnes de tercer de Primària. Els infants pertanyen a quinze escoles de la ciutat i a una de Polinyà, també al Vallès Occidental.

La particularitat és que nou d’aquests centres són d’alta complexitat, és a dir, compten amb alumnes amb necessitats educatives especials, de tal manera que es podrà establir una relació més detallada entre les condicions socioeconòmiques d’aquest tipus d’alumnat i els seus problemes visuals. Dels 750 infants que previsiblement participaran a l’estudi, fins a 380 (més de la meitat) seran de centres d’alta complexitat.

En concret, les escoles que formaran part de l’estudi són Antoni Ubach i Soler, Marià Galí, El Vallès, Salvador Vinyals i Galí, Sant Llorenç, Font de l’Alba, Mare de Déu de Montserrat, a més dels centres Ramon Pont, Les Arenes, Pau Vila i Dinarès, Josep Ventalló i Vintró, Nova Electra, La Roda, Tecnos, Airina i l’escola Polinyà. “Fa molts anys que el Centre Universitari de la Visió realitza cribratges en centres educatius de Terrassa, però aquest és un pla molt ambiciós perquè volem arribar a més escoles i estudiar l’evolució visual de l’alumne amb el pas dels anys”, detalla Núria Tomàs, directora del CUV.

No corregibles
De les revisions que el CUV ha dut a terme des del 2007 a més 3.000 alumnes de tercer de Primària d’escoles de Terrassa, en va sortir el 2019 la tesi “La visió infantil a Catalunya”, signada per Núria Vila, professora del centre. Una de les conclusions del treball, que serveix ara com a punt de partida del nou estudi, ja indicava que entre els infants de les classes socials desafavorides, hi havia més nens i nenes amb problemes de visió que no es podien corregir amb unes simples ulleres. Per exemple, certes alteracions de la còrnia o la retina, o fins i tot cataractes. La tesi de la doctora Vila també recollia, a partir de les dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), que en les famílies més vulnerables, el seguiment de les alteracions visuals que podien tenir els infants era més baix que en les famílies que estaven en una millor posició socioeconòmica.

Una altra de les bases del nou estudi és la iniciativa “Et mirem als ulls”, impulsada per la Fundació Ètnia Barcelona, amb la col·laboració del CUV. L’objectiu del projecte, vehiculat a través de la xarxa de Centres Oberts i que es va posar en marxa el 2016, és millorar la salut visual dels infants més vulnerables de Catalunya (en especial, de l’àrea metropolitana de Barcelona). Dels més de 2.000 menors provinents de famílies amb una realitat socioeconòmica precària atesos des de l’any 2016 dins del projecte, un 35% no s’havia revisat mai la vista i tres de cada deu no ho havia fet en els últims dos anys.

Durant el treball de camp es va identificar un 30% dels nens i de les nenes que necessitaven una nova graduació, o bé que requerien ulleres i, en canvi, no n’havien dut mai. En alguns centres es van detectar casos d’infants als quals feien falta ulleres amb graduacions elevades i tant els afectats com els seus familiars ho desconeixien.

Miopia
El treball que ha emprès el CUV en escoles de Terrassa també estudiarà una tendència, basada en l’aparició precoç de miopies severes i també de problemes en la funció dels ulls que fins i tot poden causar discapacitat visual i ceguesa evitable. Un fet que, segons indica el CUV, “afecta especialment les famílies amb baixos ingressos”.

L’estudi de la miopia és, de fet, l’altre gran eix de la radiografia de la salut visual entre els escolars egarencs. “Hi ha molts estudis que ens diuen que l’increment dels casos de miopia, també en edats primerenques, es deu al tipus de vida que portem, en què passem moltes hores davant de la pantalla i cada vegada menys a l’aire lliure”, assegura Núria Tomàs, directora del CUV. És a dir, l’experta assenyala que aquesta alteració pot ser cada vegada més prevalent en els infants, però també en els adults, donat “un excés del temps en què emprem una visió propera, davant de les pantalles”, afegeix Tomàs.

L’estudi ja s’ha iniciat amb una prova pilot, desenvolupada entre el desembre i el gener, amb alumnes de l’escola Montserrat, i seguirà entre el març i el juny amb la resta de centres. “Estudiem nens i nenes de tercer de Primària perquè és l’edat en què comencen a manifestar-se els problemes de miopia o salut visual en general”, assenyala. “Als alumnes, se’ls mesurarà la longitud de l’ull -diu- perquè et pot donar pistes de si l’infant acabarà sent miop. I és que l’ull miop resulta més llarg del que és normal”.

Tomàs explica que “l’objectiu, si trobem el finalment necessari, és que el seguiment dels alumnes es pugui fer a llarg termini i que els puguem tornar a revisar, per exemple, quan arribin a sisè de Primària”.

To Top