La hisenda municipal auditarà els comptes de l’Ajuntament de Terrassa i de les societats i empreses públiques amb l’objectiu d’alliberar recursos de cara als quatre anys vinents. Isaac Albert, tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert i home fort de l’executiu, va anunciar ahir el projecte d’estudi econòmic i financer, que inclou la redacció d’un pla estratègic i de transformació de tot el hòlding municipal.
“Volem tenir una fotografia de què i com ingressem i de què i com gastem, per tenir més recursos per poder atendre les necessitats”, va afirmar Albert, convençut que “hi ha marge per ingressar més i millor i gastar diferent”.
El govern radiografiarà simultàniament els comptes municipals des d’una perspectiva “fiscal, financera i de despesa” i farà una revisió a fons de les societats municipals per “transformar l’entramat i posar-les a disposició de la ciutat”. Fins ara, els governs de la ciutat han tractat les empreses i societats “com a serveis municipals, però són empreses amb pressupostos molt elevats i han de ser més eficients i eficaces”.
L’executiu de Jordi Ballart ha encarregat l’auditoria del hòlding a equips externs. L’estudi econòmic i financer de la hisenda municipal el farà ACI, Consultores de las Administraciones Públicas, i la consultora que redactarà el pla estratègic de les empreses és TAGA.
Albert posa la lupa de manera especial sobre l’entramat de les empreses municipals. Les societats gestionen 41 milions d’euros dels 260 del pressupost municipal per al 2021 i mobilitzen una plantilla global de 900 treballadors.
El pla estratègic vol donar la volta a les dinàmiques de gestió, incorporant criteris empresarials com ara el treball per projectes, la millora en els processos i els plans de formació.
El hòlding
Quatre exemples mostren la diversitat de les societats municipals i dels seus reptes de futur.
Al hòlding municipal, el paradigma d’empresa pública és Funerària, que va tancar el 2020 amb 1 milió de beneficis. Ho va fer en un context advers, després que l’obertura del tanatori de La Previsió i l’aterratge del grup funerari Àltima a Terrassa acabés amb el monopoli de la societat municipal.
“Tot i la competència, Funerària continua generant beneficis. Ara necessita un projecte d’empresa i de ciutat”, comenta Albert. La competència pot augmentar els anys vinents i “els beneficis poden caure. Funerària és un exemple paradigmàtic d’una empresa que presta un servei valorat, clau per a la ciutat, i ho fa en un entorn canviant. És pública, però ha d’incorporar criteris empresarials”.
El pla estratègic també analitzarà la situació de la societat municipal ECO Equip, la societat municipal encarregada de la neteja viària i la gestió dels residus. Té més de 400 treballadors i, a banda del servei públic, atén la demana de privats dels sectors de la indústria i la restauració.
“L’administració ha de ser una prestadora de serveis i també un soci fiable i eficaç. Som davant d’un canvi de paradigma”, apunta Albert.
Els números han de sortir, però el benefici no ha de ser el mantra d’una empresa pública, afirma. “L’objectiu de les empreses municipals no és guanyar diners, és sobretot prestar un bon servei”. El titular de la hisenda municipal defensa que el pla estratègic beneficiarà totes les empreses municipals, fins i tot les més recents.
És el cas de Taigua, resultat de la municipalització del servei d’abastament de l’aigua a Terrassa. “En aquest cas, el pla ha de permetre prestar un bon servei, millorar la qualitat i també l’eficiència; per exemple, minimitzant les pèrdues d’aigua en la xarxa”.
El darrer exemple és Foment, una societat que no gestiona un pressupost important, atès que la seva activitat, centrada en el desenvolupament professional i la recerca de feina, a banda de la formació ocupacional, depèn de les subvencions del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i de l’Estat.
La societat, amb 168 treballadors, “ha de continuar ajudant la ciutadania a trobar feina, i les empreses, a localitzar treballadors. També haurà de créixer”.
Abans de vacances d’estiu
El hòlding municipal ja ha experimentat alguns canvis en la línia d’implementar una visió globalitzada de l’entramat. Àngels Mira, gerent d’Eco-Equip, és alhora la persona que liderarà el projecte de transformació de les empreses municipals des de l’Ajuntament.
El govern espera tenir l’estudi econòmic i financer enllestit abans de les vacances d’estiu, i el pla estratègic de les empreses, amb posterioritat. El resultat de les auditories tindrà traducció en els futurs pressupostos municipals i ha de millorar processos més enllà d’aquest mandat.
De fet, Isaac Albert entoma l’estudi econòmic de l’Ajuntament de Terrassa amb la intenció que “serveixi per al 2021, 2022, 2023 i 2024”. L’estudi ja era “al programa de govern” i la Covid n’ha retardat l’aplicació i ha posat més de manifest la seva necessitat.