Terrassa

El confinament enfonsa la retirada de cotxes abandonats

Terrassa hi ha centenars de vehicles abandonats a la via pública. Als carrers, avingudes, places, descampats sobretot, en uns llocs bastant més que en uns altres, perquè se sap que l’abandó crida a l’abandó. Però, si bé la xifra de vehicles no sembla haver minvat, sí que ha minvat, i molt, el nombre d’expedients oberts per l’Ajuntament. Han baixat més de la meitat. La causa: el confinament. L’explicació: les restriccions de mobilitat han dificultat a l’àrea municipal de Via Pública la confirmació de si els cotxes estan abandonats o no. A aquesta circumstància s’hi suma que la Policia Municipal ha hagut de prioritzar altres intervencions en aquests temps difícils.

Com es podia saber, sobretot durant el confinament més sever, si aquell turisme, que feia dies o setmanes que es trobava en aquell descampat, era d’algú que no es podia moure de casa? Aquesta és la principal raó adduïda pel Consistori per a una davallada tan significativa de la xifra d’expedients incoats: de 1.391 oberts el 2019 es va passar a 668 en tot el 2020.

D’aquests 668 casos, 348 corresponen a "no localitzats": són vehicles que algú retira del lloc una vegada la policia ha posat en marxa el procediment amb el preceptiu avís al titular. Al cap d’unes hores o d’uns dies, el cotxe ja no es troba al mateix emplaçament. El més probable és que continuï sense fer-se servir, però Via Pública ha de reiniciar l’expedient. La xifra de "no localitzats" va ser de 1.043 el 2019.

Dels 668 vehicles objecte de procediment municipal, 148 han acabat en desballestament (van ser 316 el 2019), mentre que el nombre d’assumptes encara en tràmit és d’uns 200. L’Ajuntament no vol parlar de "punts negres" per referir-se a espais on proliferen els abandonaments, però sí que admet que la tipologia d’unes certes ubicacions, com les zones aïllades o els descampats, faciliten la persistència d’aquest problema. On hi ha un cotxe abandonat, segurament n’hi haurà un altre en poc temps.

Ha passat a molts sectors. Al Segle XX, com va denunciar aquest diari a la fi de l’any passat. O al solar del carrer de Provença, darrere del Centre Cívic President Macià, a Sant Pere Nord. Aquest terreny i el carrer de Montblanc, a Can Jofresa, van ser els dos punts amb més expedients incoats el 2019. El carrer de Montblanc va repetir l’any passat a la llista negra, en què també hi figuraven en llocs alts el carrer de Huelva, a Ègara, i el carrer del Guadiana, a Can Palet II.

Via Pública i l’empresa municipal de retirada de vehicles, Egarvia, volen agilitzar els processos per, en col·laboració amb la Policia Municipal, adaptar les accions a la nova ordenança de mobilitat, pendent encara de l’elaboració d’un protocol d’actuació. El text legal considera abandonat un cotxe quan hagin transcorregut més de dos mesos des que ha estat immobilitzat o retirat de la via pública i dipositat a instal·lacions municipals (o determinades per l’Ajuntament) i el titular no hi hagi presentat al·legacions.

Desperfectes
Aquest és el primer supòsit. El segon: quan el vehicle romangui estacionat un període superior a un mes al mateix lloc "i presenti desperfectes que facin impossible el desplaçament pels propis mitjans". El tercer supòsit: quan hi manquin les plaques de les matrícules. Quan l’Ajuntament comprova l’existència d’abandó, incoa l’expedient administratiu.

Imaginem que el cotxe o similar està immobilitzat o retirat i té matrícula. Transcorregut el termini de dos mesos des que el vehicle ha estat immobilitzat o retirat sense la formulació d’al·legacions. L’autoritat municipal requerirà el propietari per tal que en el termini d’un mes realitzi els tràmits necessaris per donar fi a la immobilització, "o bé procedeixi a la retirada del vehicle de les instal·lacions"; havent pagat, això sí, les despeses originades. Si el titular no fa els tràmits indicats, el cotxe serà traslladat a un centre autoritzat de tractament per destruir-lo. Si passa un mes des de la recepció del requeriment i el propietari no en fa cas, l’Ajuntament donarà ordre de trasllat del vehicle al centre de tractament.

Hi ha més supòsits: si el vehicle està estacionat durant més d’un mes al mateix lloc i presenta desperfectes que facin impossible el seu desplaçament propi, Via Pública informa el propietari de l’obligació de retirada. Es posa l’adhesiu al vidre i alhora es fa el tràmit de requeriment per a la retirada en un mes com a màxim. Si no ho fa, el cotxe serà desballestat. I si el vehicle no té placa de matrícula ni possibilitat d’identificació i està estacionat per un període superior a un mes al mateix espai? S’actua de la mateixa manera, amb el requeriment per a la retirada en el termini de 30 dies.

Com es veu, treure un vehicle del carrer no resulta un procés fàcil, a causa del garantisme legal, però el Consistori vol agilitzar-ne els tràmits. I prepara un conveni per lliurar als Bombers de la Generalitat alguns dels turismes retirats a la força, perquè el cos d’emergències faci pràctiques de rescat a víctimes d’accidents de trànsit.

To Top