Opinió

El pare de la semiòtica

Umberto Eco fou un dels grans teòrics de la comunicació. Avui justament fa cinc anys que se’n va anar. Quina sort, però, que sempre continuarà ben viu entre nosaltres, gràcies a la seva obra! Esdevé un llegat d’una vàlua immensa. Tot un referent al camp de la semiòtica, el periodisme i la novel·la.

Un any abans de morir, presentava una paròdia despietada sobre els lligams entre periodisme i política: la novel·la "Número zero". Ben bé goso dir que esdevingué una premonició sobre el fenomen de les "fake news". Sense descartar la podrida relació soterrada entre alguns poders fàctics i els grans "mass media" del país (privats i públics). En un entorn tan inconnex com l’actual, hem d’estar més amatents que mai. Sobretot amb els gols que ens pretén colar la trepa de massa incompetents ocupant càrrecs públics. O comunicadors que es pleguen al suborn del capital. Amb respecte màxim, el zero els hi quadra plenament, de dalt a baix. Allí i ací: Madrid i Barcelona.

A tots aquells que mai no han llegit Umberto, els recomano una gran terna: "El nom de la rosa", "Apocalíptics i integrats" i "El pèndol de Foucault". Faran per bastir les bases d’un criteri propi prou consistent. La xerrameca de mercadal del primer galifardeu que ens passa pel davant i batega el canyissar del nostre cervell no el pot tombar al primer embat. Ara, més que mai, cal fermesa en la tesi de lluitar aferrissadament per un món nou/just. La convicció que ens inocula el virus de la Covid ha de sotraguejar els cors més endurits. La filosofia, la semiòtica i la literatura esdevingueren eixos cabdals en la vida de Umberto. Una mena de trípode ben arrelat sobre el rocam d’una personalitat molt ben treballada. En tot moment vull deixar-me seduir pel mestratge de l’obra d’aquest autèntic monstre. Per cert, m’ha sobtat favorablement saber que també va ser antic alumne dels salesians. En acabar, remarco que el zero potser implica inicialment el no-res. Situat a l’esquerra, és nosa. En altres accepcions, però, la panoràmica abasta l’infinit. Sense ell, no existiria el nihilisme, del qual en parlaren Nietzsche i Heidegger. Per tant, rellegir la novel·la "Número zero" ens ajudarà molt en aquesta època de pandèmia.

To Top