L’expert en transformació digital Pedro Gómez, assessor de Cecot, compara la situació de la Indústria 4.0 amb un "safety car", el vehicle de seguretat que en les carreres de cotxes, els agrupa i els reté quan hi ha un incident greu a la pista. Gómez diu que un dia el "safety car" es retirarà, i llavors tots els cotxes, tots els negocis, sortiran "disparats" cap a models del tot digitalitzats.
Com defineix la Indústria 4.0?
Jo entenc el concepte en un sentit ampli, no tan sols centrat en l’àmbit industrial, sinó en empreses de tots els sectors. Moltes persones poden dir, però les empreses no estan ja digitalitzades, si tenen informàtics, webs…? Però s’ha d’entendre que una cosa és aquesta digitalització i l’altra, saber crear un nou model de negoci a partir de les dades que tens. Això és la Indústria 4.0.
Aleshores l’anàlisi de grans quantitats de dades, el "Big Data", és fonamental en aquest model.
La Indústria 4.0 va bàsicament d’analitzar moltes dades, que es posen en valor i creen un nou tipus de negoci que sovint inclou processos predictius. És Amazon quan, avaluant dades, sap que estadísticament de cada 200 mil habitants, n’hi ha dos, a qui agrada un esport tan estrany com el ‘futbol subaquàtic’. I, llavors, quan entren a internet, Amazon els anuncia un llibre d’aquesta ‘disciplina’. Però aquest model predictiu tampoc és tan estrany. De fet, ja l’utilitzen els xinesos quan treuen els paraigües a la porta de la seva botiga perquè la gent els compri fins i tot abans que comenci a ploure.
I aquest concepte ampli d’Indústria 4.0, fins a quin punt està implantat als negocis de Terrassa?
Està en un nivell d’implementació equiparable al de la resta de Catalunya. Ni es troba en un punt molt avançat ni està molt malament. A la ciutat s’han fet els primers passos per a la Quarta Revolució Industrial. Però en parlar d’Indústria 4.0 hem de tenir en compte que avui, sovint encara tenim millor tecnologia a casa que a l’empresa…
Hi ha algun sector que ja hagi fet els deures en Indústria 4.0?
A Catalunya, el de l’automoció és el que s’ha posat més les piles, perquè també és el que té més recursos i una tradició més elevada d’automatitzacions.
En el moment en què l’anunciada Quarta Revolució Industrial s’estengui en el teixit empresarial, es perdran molts llocs de feina?
Primer de tot, fa de mal predir quan s’estendrà la Indústria 4.0. I pel que fa als llocs de feina, segurament hi haurà una "transició" de treballadors i n’hi haurà de poc qualificats que en quedaran fora. Però també apareixeran noves professions. Les xarxes ens han portat els "youtubers", per exemple, que fa poc temps no existien. El que està clar és que la Indústria 4.0 també suposa un canvi cultural cap a empreses menys jeràrquiques, que funcionin d’una forma més horitzontal.