Cultura i Espectacles

Els “Virtuosos del gravat” del segle XVI fan estada al Centre Cultural

Els amants de l’art, i en especial del gravat tenen, a partir d’avui, una cita al Centre Cultural Terrassa amb obres de la Col·lecció Furió. La mostra és la primera que s’exposa a Catalunya i a Espanya com una de les més àmplies i procedents de fons particular. “Virtuosos del gravat” reuneix un total de quaranta estampes d’estil manierista (1520-1600), creades als nuclis de Haarlem i de Praga, i que representen temes religiosos, mitològics o al·legories.

Vicenç Furió, comissari de la mostra, ha destacat que “es tracta d’una col·lecció d’obra que sorprendrà tant el visitant expert com el no expert, perquè atresora una tècnica virtuosa extraordinària”. Furió ha explicat que “la majoria d’aquests gravats estan fets amb la tècnica del burí, un instrument amb el qual obrien les talles de la planxa de coure per acabar fent estampes amb milers de línies que es creuen i fent imatges espectaculars i originals”.

La mostra se submergeix en temes religiosos (propis del període històric de l’època) i mitològics o bé complexes al·legories destinades a un públic culte. amant de l’estètica manierista, que vol allunyar-se dels valors renaixentistes (bellesa, harmonia, unitat) i promoure que tots els camins esdevenen vàlids. “Són obres que daten del 1600, de moltíssima qualitat i molt rares de trobar, però jo fa trenta anys que en col·lecciono i estan molt ben conservades.” Furió també remarca que serà un gaudi perquè són peces que porten la signatura de gravadors de reconeixement internacional. En aquest sentit, diu que hi ha autors excepcionals, com Hendrick Goltzius i els seus deixebles, o Aegidius Sadeler, que treballà a Praga sota la protecció de l’emperador Rodolf II. Es tracta d’estampes d’una bellesa particular, algunes de les quals es compten entre les grans obres mestres del gravat antic.

Al respecte subratlla que “les obres són molt espectaculars i de ben segur provocaran l’admiració del visitant. És veritat que van ser realitzades fa cinc segles, però avui dia continuen emocionant”. L’exposició “Virtuosos del gravat” suposa la segona trobada amb la Col·lecció Furió a Terrassa. L’ànima d’aquest fons tan important i específic, Vicenç Furió, va mostrar l’any 2018 per primera vegada 50 gravats de Rembrandt al mateix espai, el Centre Cultural. Furió també és professor de gravat a la Universitat de Barcelona.

To Top