Terrassa

Quan el coronavirus no pregunta l’edat

És una persona esportista des de fa molts anys; cada dia feia 60 km en bicicleta. “Després de passar la Covid, m’ofego només de pujar una escala”, explica el José (nom fictici d’un testimoni real, que per discreció demana romandre en l’anonimat). Aquest santcugatenc, tècnic de manteniment, tenia 36 anys quan es va contagiar de coronavirus. “Primer van haver d’ingressar el meu pare -recorda-. Era l’abril, a la primera onada de la pandèmia. El van acabar portant a la unitat de cures intensives (UCI). Al cap d’uns dies era jo qui estava a l’UCI amb una pneumònia bilateral”, comenta.

Ser una persona gran (de 65 anys o més) és un factor de risc determinant a l’hora de patir complicacions greus per al SARS-CoV-2. Però en alguns casos (en especial si existeix una patologia prèvia), la Covid-19 també provoca seriosos problemes de salut en homes i dones joves, o relativament joves.

A Catalunya, un total de 2.950 persones d’entre 15 i 35 anys van haver d’ingressar a l’hospital pel virus l’any passat, segons el Departament de Salut. D’aquestes, fins a 233 van acabar a l’UCI.

De fet, el nombre d’ingressos en els centres sanitaris a conseqüència de la Covid-19 augmenta amb l’edat i creix d’una forma exponencial a partir dels 65 anys. En la franja que abraça dels 15 als 35 anys, la proporció d’hospitalitzacions és realment baixa respecte al nombre total de contagis. En concret, els prop de 3 mil ingressos de pacients d’entre 15 i 35 anys que hi va haver als hospitals catalans el 2020 s’han de posar en relació amb les gairebé 90 mil infeccions que es van donar en aquestes edats.

Si tirem una mica més enrere, dels 0 als 18 anys, la incidència de la Covid és encara menor. “En l’àmbit pediàtric, l’hospitalització és molt poc habitual, la mortalitat és baixíssima i quan s’agafa la malaltia, o no hi ha símptomes o n’apareixen molt pocs”, assenyala el doctor Abel Martínez, cap del Servei de Pediatria del Consorci Sanitari de Terrassa (CST).

“Sí que darrerament hem vist pacients, entre els 10 i els 20 anys, que després de passar la Covid presenten una certa fatiga crònica o perllongada, una apatia, una caiguda en el rendiment escolar i uns símptomes inespecífics, des de mal de cap a palpitacions, entre d’altres. Ara els pediatres estem més pendents a l’hora de detectar aquests casos”, afegeix el Dr. Martínez.

“Influencers”
Però com que de vegades la Covid-19 no pregunta l’edat, la conselleria de Salut ha iniciat una campanya perquè la població més jove prengui consciència de la importància de respectar les mesures de prevenció del virus. Dirigida a persones de 15 a 35 anys i sota el lema #HoSeguiremDonantTot, Salut ha implicat sis “influencers”, entre els quals hi ha el raper terrassenc Lildami (@Lildami). A través de les xarxes socials, aquestes “celebrities” virtuals són les encarregades d’animar els joves a continuar “donant-ho tot” en la lluita contra la Covid, en una població que “pateix molt directament les mesures de prevenció, sobretot les d’evitar l’activitat social i mantenir les distàncies”, puntualitza Salut.

En concret, els “influencers” i diversos professionals sanitaris joves s’han trobat a diferents hospitals de Catalunya per compartir experiències i neguits al voltant del coronavirus. Unes trobades que aquests referents juvenils han compartit després a les xarxes socials amb els seus seguidors.

Seqüeles
Pocs dies després de l’ingrés del seu pare a causa de la SARS-CoV-2, al José, santcugatenc, li va començar a pujar i baixar la febre d’una forma sobtada. “Em posava de cop a 39, a 40 de febre; em trobava molt malament, així que vaig anar al metge i van veure que tenia una pneumònia bilateral; i ja em vaig quedar ingressat a l’hospital, a MútuaTerrassa”, recorda.

En veure que no millorava i davant del seu quadre clínic, al José el van ingressar a intensius. “Va donar la casualitat que al mateix temps que a mi em van portar a l’UCI, al meu pare el van pujar a planta”, comenta. “A més jo no volia que es preocupés, i quan parlava amb ell, no li explicava que estava a l’hospital, sinó a casa d’una amiga”, diu.

Després de passar onze dies a l’UCI, on puntualitza que no el van arribar a intubar, al José el van tornar a pujar a planta. La Covid ha fet que estigués fins a vuit mesos de baixa i que encara avui tingui seqüeles de la malaltia. “Em va quedar un trombo als pulmons que després de mig any va desaparèixer, però encara ara, quan començo a córrer cinc minuts, em canso de seguida -comenta-. Anar en bici ja ni se m’acudeix, sovint se m’adorm una cama i a la feina em costa fer el simple gest de prémer un caragol. I pel que fa a l’estat d’ànim, el coronavirus sí, m’ha deixat tocat. Quan els amics em treuen el tema, intento evitar-lo”.

To Top