Des de Bèlgica, l’egarenc Lluís Puig, exconseller de Cultura, valora la majoria absoluta aconseguida pels partits independentistes i insta el Govern de Pedro Sánchez a "acceptar el resultat i prendre les mesures necessàries".
ERC ha quedat per primera vegada per davant de Junts en unes eleccions al Parlament. Junts ha de donar suport a Aragonès si es presenta a la investidura?
El resultat d’ERC i de Junts és d’empat tècnic. El 2017, Junts estava dos escons per sobre d’ERC i ara ERC està un diputat per damunt de Junts. A Aragonès li pertoca iniciar converses amb altres partits. Però el més important és la lectura que la premsa internacional fa de les eleccions, en el sentit que l’independentisme ha superat el 50 per cent dels vots, malgrat el virus i tot el que es vulgui. I al Parlament hi haurà 74 diputats independentistes, que és una xifra històrica. Ara el Govern de Sánchez pot ‘fer un Rajoy’, és a dir, quedar-se de braços plegats o bé plantejar l’amnistia i una negociació de veritat.
ERC aposta per un Govern ampli, que inclogui Junts, la CUP i En Comú Podem. Està d’acord amb aquesta fórmula?
Jo opino des del punt de vista personal, perquè no estic a l’executiva de Junts, però crec que l’independentisme ha d’anar plegat, en bloc. És l’oportunitat d’un govern de concentració. Cal veure fins a on vol comprometre-s’hi la CUP, si vol donar suport al futur govern des de fora o bé arremangar-se i posar-s’hi des de dins.
Junts ha quedat tercer, a 35 mil vots d’ERC. Ha estat un error no sumar el PDeCAT, que ha obtingut 77 mil vots, a la candidatura?
La mala idea ha estat del PDeCAT. Estan fora del Parlament. Ara ja han vist el suport que tenen.
El 2018, vostè va renunciar a la seva acta de diputat per assegurar la majoria independentista. Com afronta la nova legislatura?
Amb molta il·lusió. I ara el Parlament català treballa d’una forma molt telemàtica. Per tant ni l’aritmètica parlamentària ni la distància en quilòmetres resulten ara un impediment perquè pugui desenvolupar la feina com a diputat.