Des de dimecres, joves i adults comparteixen aula a l’Institut Nicloau Copèrnic en el curs de formació ocupacional “Operació de Xarxes Departamentals”. Impulsat per les conselleries de Treball i Educació, el programa porta als instituts catalans la formació Professional per a l’Ocupació, que fins ara s’impartia exclusivament als centres propis del SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya).
El Nicolau Copèrnic és un dels 21 centres que aquest curs 2020-2021 s’incorporen a la xarxa de formació ocupacional. Ho fa amb una matèria amb alta demanda laboral: anàl·lisi, diseny, configuració i monitoratge de xarxes informàtiques. El centre ha estat acreditat per impartir les competències com a institut especialitzat en la família informàtica. També per disposar de l’infraestructura per formar en habilitats digitals.
Habilitat versus experiència
Des de dimecres, les aules del Copèrnic esdevenen una bombolla intergeneracional. “Tenim alumnes des dels 17 anys fins als 50 -comenta Víctor Lino, cap d’estudis d’FP del centre i coordinador del curs-. L’experiència està sent molt enrriquidora. Els joves aporten les seves habilitats com a nadius digitals i els adults la seva expertesa laboral. Coneixements tècnics enfront l’experiència”.
Les classe acaven de començar, però la col·laboració entre uns i altres ja funciona com un rellotge. Podrien ser pares i fills, però al Copèrnic no hi ha barreres generacionals i mil·lenials i adults comparteixen ratolí sense problemes.
La responsa al curs ha estat molt bona, explica Víctor Lino. “La matrícula està pràcticament plena amb 18 alumnes. I ja tenim llista d’espera amb demandes noves que podran incorporar-se si es produeix alguna vacant”.
Els curs, de 530 hores, durarà sis mesos i culminarà amb un programa de 40 hores de pràctiques a les empreses. Els alumnes que finalitzin obtindran un certificat de professionalitat que els acreditarà.
“Sóm un centre d’FP en informàtica i tenim contactes amb les empreses del sector”, comenta Lino. En acabar els estudis, els alumnes podran triar si cerquen una feina com assalariats. monten la seva empresa, consultoria o bé treballen com a “free lance”.
“L’Operació de Xarxes Interdepartamentals és una especialitat amb molta sortida laboral”, comenta el cap d’estudis. “Es tracta d’una habilitat competencial molt transversal, en un moment en que les empreses de molts sectors necessiten professionals formats en xarxes informàtiques”.
El Nicolau Copèrnic celebra haber estat triat per integrar-se a la xarxa d’instituts que imparteixen formació ocupacional. Fa uns anys, el centre ja havia impartit cursos de formació oberts a la ciutadania. “Nosaltres no tenim problemes d’alumnat. Però ens encanta participar en un programa que obre la porta a que els alumnes joves es reenganxin als cicles formatius i alhora ofereix un servei a la comunitat”.