Terrassa

Simulació de la jornada electoral de diumenge a la Masia Feixa

Pantalles facials darrere les meses electorals, votants fent cua al carrer i EPI pel tram final de la votació, el recomanat pels positius de Covid i les persones en quarantena.

La Masia Freixa va acollir ahir una simulació de la jornada electoral de diumenge, 14-F, que va posar a prova el dispositiu de seguretat i va facilitar imatges pel material audiovisual que Ajuntament de Terrassa i Generalitat faran servir per explicar a la ciutadania com funcionarà la votació en pandèmia.

Un equip d’unes quaranta persones van participar ahir com a figurants en un simulacre que va funcionar pràcticament com un rellotge. L’administració autonòmica va escollir Terrassa com a banc de proves donat que l’organització del dispositiu electoral estava molt avançada a la ciutat. La prova va concloure sense incidències i amb pocs ajustos als protocols previstos.

A la simulació hi van assistir ahir el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència Bernat Solé, el tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert Isaac Albert i el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernández, acompanyats dels portaveus dels grups municipals.

La senyalització
A l’assaig del dia de les eleccions es van representar els moments més importants de la jornada, que estarà marcada per les mesures sanitàries per la prevenció de contagis per Covid-19. Es van repassar la senyalització que trobaran els votants quan arribin als col·legis electorals, la constitució de les meses, com es formen les cues a l’exterior i l’organització de l’accés al recinte, amb circuits independents per les entrades i sortides. El simulacre també va permetre ahir recrear el recompte de vots i la sortida del centre, un cop acabada la jornada.

En la prova hi van participar figurants de membres de les meses, electors de les diferents franges horàries, inclosos els positius, a qui se’ls recomana votar entre les 19 hores i les 20 hores. També s’ha posat a prova l’operativitat en pandèmia dels representants de l’administració, dels apoderats dels partits polítics, els encarregats del control d’aforament i del compliment de les mesures sanitàries, de la neteja i del manteniment de l’espai, a banda dels cossos de seguretat.

De 40 a 60 col·legis electorals
El dispositiu electoral de Terrassa està pràcticament tancat des de la darrera setmana de gener, abans del pronunciament del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que finalment va confirmar el 14-F com a data definitiva de les eleccions.

A Terrassa, un de cada tres votants haurà de dipositar la papereta a un col·legi diferent. Per garantir les mesures de seguretat, diumenge hi haurà a Terrassa 60 col·legis i no 46 com era habitual fina ara.

S’han suprimit cinc recintes perquè “arrossegaven problemàtiques prèvies”, va dir el tinent d’alcalde Isaac Albert en la presentació del dispositiu. Els centres educatius Ponent, Mare de Déu de Montserrat, Sant Llorenç, Serra de l’Obac i Salesians no funcionaran el 14-F com a punts de votació.

D’altra banda, s’han incorporat dinou espais nous, entre els quals set casals cívics, com el de Can Roca, Francisca Redondo, Ca n’Anglada, Sant Llorenç, Sant Pere Nord i Pla del Bon Aire.

La majoria permetran descongestionar de votants altres equipaments, millorant d’aquesta manera la seguretat de la jornada. Com a exemple, el casal cívic de Sant Pere Nord funcionarà com a col·legi i rebrà una part important dels electors -3.081- del centre cívic President Macià, el col·legi amb una xifra de votants més elevada de la ciutat.

La Sala Muncunill, a la Rasa, o el Vapor Universitari, són altres equipaments nous que diumenge seran col·legi electoral. I el Recinte Firal, que passarà a ser l’equipament amb més meses electorals, amb deu punts de votació i 6 mil electors potencials.

Informació als portals
L’Ajuntament ha penjat els darrers dies cartells informatius als immobles on resideixen els electors que canvien de punt de votació, on se’ls informa del nou col·legi. La targeta censal que aquests dies arriba als domicilis també detalla el col·legi, la secció i la taula assignada. Es recomana portar-la a la mà el dia de la votació per recordar la mesa en cas de dubte. A banda, els electors poden consultar el cens electoral a terrassa.cat/consulta_cens.

A la ciutat, l’aforament estipulat als col·legis és inferior a la ràtio fixada per la Generalitat, que ha recomanat als municipis desdoblar els punts de votació amb més de 900 electors. L’Ajuntament va decidir abaixar la ràtio a 850 votants, de manera que diumenge es passarà de les 244 meses electorals a 265.

Durant la jornada electoral, efectius de Creu Roja seran els responsables de gestionar les cues dels electors a l’exterior dels col·legis, tant al carrer com als patis o espais habilitats. A ells els correspondrà garantir que els votants mantenen la distància de seguretat i respecten els circuits d’entrada i sortida al punt de votació.

El moment clau de la jornada, més enllà del tradicional recompte de vots, serà a primera hora coincidint amb la constitució de les meses. Al voltant de 600 persones han presentat al·legacions a la ciutat i s’espera que els suplents, després que la Junta Electoral els ha autoritzat a cobrir vacants a altres taules, resolguin el problema.

Ahir va quedar clar que tot està a punt per a la jornada de diumenge, un dia de votació del tot extraordinari per celebrar-se en un context de pandèmia. L’Ajuntament de Terrassa ha invertit 250 mil euros en l’organització del dispositiu, una quantitat que duplica els 115 mil euros habituals en una jornada electoral.

To Top