Malauradament, la pandèmia de la Covid-19 i el seu impacte en la vida dels ciutadans de tot el món va ser la gran notícia de l’any passat i encara ho és ara. La revista de segell local Terme dedica el tema central del seu últim número a la Covid amb una imatge de portada en homenatge als professionals sanitaris realitzada pel reconegut fotoperiodista, Nebridi Aróztegui, que és el cap de secció de fotografia d’aquest diari.
La publicació escrita anual, de les poques que es fan a la ciutat amb tanta solidesa, fa un reportatge dels efectes de la pandèmia al patrimoni cultural. En aquest sentit, hi ha un relat de com els centres museístics s’han hagut d’adaptar a les circumstàncies per la Covid i reformular les seves activitats. Entre els equipaments que expliquen la nova situació estan el Museu de Terrassa i l’Arxiu Històric.
Joan Soler, director de la revista i de l’Arxiu de Terrassa, destaca també d’aquest número 35 un estudi en profunditat sobre el treball de brodadores i modistes de finals del segle XIX i principis del XX. És una investigació de la historiadora Anna Fernández i suposa la sortida a la llum d’un treball en femení i en una època que no s’havia estudiat gens.
També s’inclou un article sobre la figura de Francesc Torrella Niubó, regidor de Cultura durant bona part de l’etapa del franquisme i exdirector del Museu Tèxtil. La firma del mateix és de Jan Brugueras. Així mateix, es parla de la col·lecció radiofònica d’Eudald Aymerich i de la quadra de Vallparadís. Aquest últim és de Marcel Taló, president del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa.
Canvis
La publicació d’història local és editada conjuntament pel Centre d’Estudis Històrics de Terrassa, l’Arxiu Històric de Terrassa i l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental. Va encetar el seu camí l’any 1986 de manera interrompuda. La primera etapa va tenir un caire més divulgatiu per després prendre un to més científic. Terme, però experimentarà un canvi el 2021. El director Joan Soler ha explicat que la idea és apostar per un tema monogràfic i analitzar-lo des de diverses perspectives. "Fa temps que la revista funcionava amb inèrcia i amb un contingut de miscel·lània. Ara volem prescindir d’això per treballar un sol tema i estirar del fil".
Soler afegeix que la nova estructura serà una primera part d’estudi històric, una segona de pensament i opinió i una tercera de dades. El nou número, el 36, ja té el tema sobre la taula i serà la pandèmia que assola i altres que es van viure fa anys. Terme es va presentar telemàticament per la Covid i no haver-hi assistència de socis ni sòcies ni públic interessat. L’acte va comptar amb Marcet Taló, president del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa; Joan Soler, director de la revista i de l’Arxiu de Terrassa i Rosa Boladeras, regidora de Cultura. De la revista s’han fet 200 exemplars.