El Banc Sabadell va tancar l’exercici 2020 amb un benefici net de 2 milions d’euros, una xifra que contrasta amb els 768 milions d’euros que va guanyar l’any passat. L’entitat financera explica que aquesta caiguda del 99,7% respon a les provisions per 2.275 milions d’euros que s’han fet per afrontar la crisi de la C vid-19, la venda d’actius problemàtics de la CAM i l’execució del seu pla de reestructuració a l’Estat i al Regne Unit.
El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, va destacar que els resultats del 2020 estan marcats "per la prudència". Amb les provisions es vol preparar i "sentar les bases del futur, que fa un any era incert i que ara continua sent incert però amb un indici de llum al final del túnel". De fet l’entitat financera ja pensa en el pla estratègic que liderarà César González-Bueno i que es presentarà el maig. També hi prendrà part Leopoldo Alvear, que arriba de Bankia, com a director financer en substitució de Tomás Varela.
"El tema del BBVA pertany al passat", va assegurar Oliu, que va descartar fer fusions. "No forma part de l’estratègia del banc durant els tres pròxims anys buscar cap operació corporativa", va afirmar el president de l’entitat que va afegir: "El que sí forma part de l’estratègia del banc és una recerca de la rendibilitat per a l’accionista". De fet, els resultats el 2020 han estat marcats per la venda de les carteres Explorer, Aurora i Higgs, un paquet d’actius de dubtós cobrament que l’entitat havia adquirit amb la compra de la CAM l’any 2011. Aquesta operació va reportar 1.200 milions d’euros i va permetre reduir en dues dècimes la ràtio de morositat, fins al 3,6%. De la mateixa manera, la ràtio d’actius problemàtics nets sobre el total d’actius baixa fins a l’1,4%, mentre que la ràtio d’actius problemàtics sobre la inversió creditícia bruta més els actius immobiliaris es redueix fins al 4,7%. Finalment, la ràtio de capital CET1 ‘fully-loaded’ tanca l’any en el 12%, lleugerament superior al trimestre anterior.
Els ingressos del negoci bancari van caure un 6,2% interanual, fins als 4.749 milions d’euros. Durant l’últim exercici, el marge d’interessos es va situar en 3.399 milions ‘euros, un 6,2% menys en comparació a 2019 per l’efecte de tipus menors, l’efecte de titulació de préstecs al consum feta l’any anterior i per una aportació menor de la cartera ALCO.
141 milions d’estalvi del pla
Una altra de les claus dels resultats del 2020 és el nou pla d’eficiència i transformació digital a l’Estat, que implica ajustar la plantilla. Durant el quart trimestre, l’entitat ja va anunciar que havia arribat a un acord amb els sindicats perquè es produïssin 1.817 sortides voluntàries, un pla que, segons el banc, tindrà un impacte positiu de 141 milions d’euros anuals en l’estalvi de costos. Per dur a terme aquest pla, el grup ha utilitzat plusvàlues de 314 milions d’euros procedents de la venda de part de la cartera ALCO.
D’altra banda, Oliu va descartar ahir la venda a curt termini de la seva filial britànica, TSB, que està immersa en un pla de desenvolupament a tres anys per augmentar la seva rendibilitat. El president del Banc Sabadell es va mostrar convençut que TSB aconseguirà l’objectiu fixat en aquest pla d’arribar a una ràtio de rendibilitat sobre fons propis del 6%i ha aparcat per a més endavant qualsevol decisió sobre el seu futur. "Quan el projecte tingui un valor que pugui fer possible una operació corporativa ja es valorarà. Ara ha de seguir en la cartera de negocis com un negoci que evoluciona positivament", ha subratllat, després d’admetre que una operació de venda és ara "menys imminent del que es pensava". El directiu ha assenyalat que la filial de Banc Sabadell al Regne Unit és una marca amb "prestigi" i no espera resultats negatius per al 2021 .