Terrassa

La nova oficina de prestacions començarà de manera virtual

L’Àrea de Drets Socials liderada per Noel Duque té a punt la nova finestra única per a prestacions econòmiques, un servei que persegueix centralitzar la prestació dels ajuts econòmics i descarregar els equips bàsics de Serveis Socials de les tasques més administratives.

L’oficina començarà a funcionar “aquest primer trimestre -anuncia Duque-. Estem pendents de la validació, per part de secretaria, d’unes modificacions en el reglament dels ajuts”.

El nou servei tramitarà i resoldrà tràmits com les beques de menjador, les dels casals i campaments, els ajuts a l’emergència, als subministraments, les prestacions a la pràctica esportiva o els lots d’alimentació, entre d’altres. “Intentarem incorporar també ajuts per la cultura -avança Duque-. Volem que, malgrat la situació socioeconòmica en la que es troben, les famílies puguin gaudir d’activitats culturals”.

El setembre, el Govern de la Generalitat va declarar la Cultura com un bé essencial. “Creiem que no és només l’alimentació. Hi ha coses com la cultura que també alimenten l’esperit i són imprescindibles per la gent que pitjor ho està passant”.

La nova oficina de prestacions arrencarà “en un principi” de manera virtual. La pandèmia i les restriccions aconsellen evitar els tràmits presencials, de manera que en les setmanes vinents s’habilitarà un canal per presentar les sol·licitud de les prestacions econòmiques.

L’Àrea de Drets Socials dotarà el nou servei amb un equip de “personal administratiu” que treballarà “en permanent coordinació amb els equips de serveis socials en els districtes”.

Els tràmits seran virtuals i les persones que no tinguin habilitats digitals o manquen de dispositius, podran demanar ajuda als punts d’orientació social.

Podran demanar cita prèvia als 9 punts d’orientació social on des de novembre, diverses entitats de la ciutat atenen a tots aquells que necessiten fer un tràmit telemàtic i no tinguin recursos digitals o necessitin ajuda.

La iniciativa la va impulsar la regidoria de Serveis Socials en coordinació amb diverses entitats socials, amb la intenció de contribuir a reduir la fractura digital. Ara, aquest servei, que ha tingut molt bona acollida entre els veïns, donarà suport també als usuaris de la nova oficina de prestacions econòmiques.

Bilbao, Barcelona… i Terrassa
L’anterior mandat els regidors Noel Duque i Lluïsa Melgares, actual tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, van viatjar a Bilbao per conèixer l’experiència d’aquesta ciutat en la posada en marxa d’una oficina de prestacions.

Des de 2005, el dispositiu basc gestiona els ajuts a l’emergència social i les prestacions periòdiques, en resposta a desnonaments, subministraments o necessitats sobrevingudes. A Bilbao, l’oficina segregada allibera els Serveis Socials de 10 mil visites cada any.

El model de Bilbao i el de la ciutat de Barcelona, que des de 2017 disposa també d’una finestra única pels processos administratius vinculats als Serveis Socials, són referent pel model egarenc de l’oficina de prestacions.

Noel Duque recorda que el nou dispositiu virtual donarà resposta a “les prestacions que es poden donar sense necessitat d’un acompanyament, que es poden tramitar coneixent la situació econòmica i social de la família”.

L’objectiu és que els tràmits es puguin resoldre “sense necessitat de passar pels circuits territorials dels Serveis Socials” i evitar d’aquesta manera “la sobrecàrrega de les professionals”, que d’altra manera haurien de fer “una feina per la qual no s’han preparat específicament”.

A partir de l’entrada en servei de la nova oficina, els equips de Serveis Socials als districtes podran centrar la seva feina en “treballar en equip, acompanyar i dissenyar itineraris”. Des de 2008, afirma Duque, coincidint amb la crisi de l’immobiliari, la demanda d’ajuts s’ha multiplicat i la burocràcia i el treball administratiu satura els professionals socials.

“El projecte de Bilbao ens va semblar molt interessant per què recupera l’essència dels Serveis Socials”, centrant-se “en les persones i en ajudar-les a aconseguir un projecte de vida”, comenta Duque.

Volum de feina
S’espera que el nou procediment alliberi els Serveis Socials d’un volum important de feina assistencial i de tramitació. El 2019, els Serveis socials van atendre més de 41 mil usuaris a Terrassa, on el temps d’espera supera el mes i mig.

Les treballadores socials han vist com, entre 2009 i 2025, moltes persones i famílies s’han vist avocades a situacions de precarietat econòmica i vulnerabilitat social en perdre la feina i l’habitatge. La demanda de la nomenada “nova pobresa” se suma a l’atenció a la pobresa estructural, desbordant els equips socials,

Molts d’aquests ciutadans havien reconduït la seva vida els darrers anys i ara, amb la crisi de la Covid, tornen als circuits socials demanant ajut. A aquests nous pobres se sumen els treballadors que, amb feines precàries i sous baixos, no els arriba per fer front a les necessitats bàsiques.

To Top