BBVA ha tancat un acord per transferir al fons d’inversió i capital de risc KKR (principalment a través del seu fons KKR Private Credit Opportunities Partners III) una cartera de préstecs i actius immobiliaris coneguda com a "Dakar", amb un valor brut aproximat de 700 milions d’euros. La cartera es compon de dos tipus de préstecs (amb garantia hipotecària i sense garantia hipotecària) i actius immobiliaris adjudicats (REOs, per les sigles en anglès de "Real Estate Owned’) provinents de l’àntic Unnim. L’objectiu de la transacció és reduir l’exposició a actius no productius.
BBVA recorda que en els últims tres anys ha tancat diverses operacions de venda de carteres de préstecs, en la seva majoria de crèdit promotor i hipotecari. El desembre de 2019, BBVA va tancar les seves dues majors vendes de préstecs fallits: la venda d’una cartera amb un valor brut de 2.500 milions d’euros (cartera "Juno") i el traspàs d’una cartera composta per crèdits fallits a petites i mitjanes empreses, amb un valor brut aproximat de 2.100 milions d’euros (cartera "Hera").
Anteriorment, destaca la venda anunciada el desembre de 2018 d’una cartera de crèdits (coneguda com a "Àmfora"), per un valor brut aproximat de 1.200 milions d’euros, composta principalment per crèdits hipotecaris (dubtosos i fallits). El juny de 2018, l’entitat bancària va signar la venda d’una cartera de crèdit promotor per valor brut de 1.000 milions d’euros, anomenada "Sintra"; i el juliol de 2017, una altra cartera de préstecs al sector promotor, amb un valor brut pròxim als 600 milions d’euros, sota el nom de "Jaipur".
Així mateix, l’octubre de 2018, BBVA va tancar l’operació, anunciada el novembre de 2017, de traspàs del seu negoci immobiliari a Espanya a Cerberus Capital Management. El tancament de l’operació va suposar la venda a Cerberus d’un 80% del capital social de Divarian, la societat a la qual es va aportar el negoci immobiliari, i BBVA es va quedar amb l’altre 20%.
L’entitat bancària ha anunciat aquesta operació amb KKR una setmana després que el servei d’estudis BBVA Research refredés la seva previsió de creixement del PIB d’Espanya per a l’any 2021 en rebaixar-lo al 5,5% a causa de la segona i tercera onada de la pandèmia del coronavirus i urgís a accelerar el procés de vacunació de la població per a arribar a la immunitat de grup, ja que d’aquesta manera es refermaria la recuperació econòmica.
Enfonsament de l’economia
L’informe "Situación España" presentat pels responsables del BBVA Research indica que, malgrat un lleuger creixement del 0,1% del PIB en el quart trimestre de 2020, aquest any es tancarà amb un enfonsament de l’economia de l’11%, una previsió que milloren al mig punt en estimar que l’economia no hauria caigut entre setembre i desembre, tal com apunten alguns organismes com el Banc d’Espanya, que preveu un descens del 0,8%.
El responsable d’anàlisi econòmica del BBVA Research, Rafael Doménech, creu que l’impacte de la segona onada de la Covid-19 no ha estat de les característiques de la primera, ja que les empreses s’han fet "més resilients" i les restriccions de mobilitat han estat menys intenses. No obstant això, l’economista en cap de BBVA Research, Jorge Sicília, ha avançat que la recuperació a l’inici del 2021 està sent més lenta del prèviament esperat.