Comarca

El Suprem confirma la propietat aragonesa dels béns de Sixena

El ple del Tribunal Suprem ha desestimat els recursos interposats des de Catalunya contra la sentència de l’Audiència d’Osca que va declarar nul·les les vendes de 97 peces del tresor artístic del Monestir de Sixena (Osca) a la Generalitat i al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). En la seva sentència, els magistrats del Suprem reconeixen l'”especial complexitat” del litigi, però consideren provat que els béns formaven part indivisible del tresor artístic del monestir aragonès des que va ser declarat Monument Nacional, el 1923.

Aquesta resolució se suma al litigi obert des d’Aragó per reclamar al MNAC la devolució de les valuoses pintures murals de la Sala Capitular del cenobi i al plantejat des del Bisbat de Barbastre en demanda dels béns artístics de les parròquies de la zona oriental d’Aragó.

El Departament de Cultura de la Generalitat considera que la sentència donada a conèixer aquest dijous pot provocar “una allau de reclamacions, administratives o judicials, similars a tot el món, desestabilitzant tot el mapa museístic”.

A través d’un comunicat fet públic ahir, la conselleria assevera que “podem avançar la preocupació que genera aquest cas al món de l’art pel greu precedent que suposa”. Així mateix, lamenta haver conegut la sentència, de 132 pàgines, després dels mitjans de comunicació i diu que s’està analitzant jurídicament.

Subratlla que la Generalitat desconeix per què el Govern d’Aragó “només ha reclamat les obres a les institucions catalanes i no les que hi ha en altres museus, per exemple a Madrid”. A més, assevera que des que les obres es troben a Sixena, “s’ha limitat l’accés del públic i es tem pel seu estat, ja que el monestir no reuneix les condicions mínimes per assegurar una apropiada conservació”.

Quan conclogui l'”anàlisi jurídica” de la sentència, la Generalitat, el MNAC i el Consorci del Museu de Lleida “decidiran les accions que és necessari emprendre, sempre motivades per la protecció i la difusió del patrimoni artístic”.

To Top