El president de la Cecot, Antoni Abad, advoca per mantenir les eleccions catalanes el 14 de febrer i tenir un Govern i un Parlament estables com més aviat millor. “Col·lectivament, el millor escenari és que les eleccions puguin celebrar-se en la data prevista”, va assegurar ahir Abad en la trobada anual que la patronal vallesana organitza amb els professionals dels mitjans de comunicació.
Abad creu que “anticipar aquesta setmana que el 14 de febrer hi haurà una situació de contagis que dificultarà la celebració de les eleccions és una temeritat” perquè, segons el seu parer, a més “d’anunciar una notícia negativa”, és “molt difícil planificar”.
Tal com va manifestar ahir el president de la Cecot, si els comicis es duen a terme al febrer, l’executiu català podria estar plenament operatiu a l’abril, la qual cosa per a Abad és d’extrema “necessitat i urgència” perquè es prenguin les mesures necessàries amb les quals reactivar l’economia: “Tot el que sigui provisionalitat no és bo”, opina.
El president de la patronal insisteix que no es tracta “de partits ni de governs, sinó de persones” i advoca perquè el nou Govern compti amb perfils als quals “la proximitat amb el món empresarial no els faci por”. “Tenim la posada mirada en les eleccions del 14F perquè necessitem un Govern que actuï des de la proximitat, que sàpiga cooperar i dialogar i que entengui que la visió 360º només s’obté des de la col·laboració”, diu Abad, que considera que cal un lideratge compartit i una ciutadania empoderada, així com una major confiança entre els representants polítics i les empreses.
Dues taules de negociació
En aquest sentit, Abad reclama al Govern dues taules de negociació, una amb especialistes en salut i l’altra, amb economistes, per poder consensuar les mesures per a la reactivació econòmica. El president de la Cecot aposta per convocar aquestes “dues taules de billar a tres bandes” amb “totes” les esferes de govern que permetin “fer més equilibrat el respirar i el menjar”, en referència a les restriccions per la pandèmia i el seu impacte econòmic.
“Els governs fan i desfan amb relació a l’activitat econòmica sense assumir les obligacions i els costos que això suposa”, lamenta Abad, que assegura que calen subvencions directes i a fons perdut a les empreses, “com s’ha fet a altres països”, en lloc de línies d’avals, així com “plantejaments d’exoneracions” en, per exemple, l’impost sobre activitats econòmiques (IAE). A més, Abad proposa recuperar la figura de la deducció de tributs sobre la base d’inversions per a les petites i mitjanes empreses “perquè el que necessitem és transformar i refundar les bases de competitivitat i el teixit empresarial ha de poder invertir sabent que una part d’aquesta inversió li serà compensada dels impostos que ha de pagar”.
En aquesta línia, el president de la Cecot també considera imprescindible la pròrroga dels ERTO (expedients de regulació temporal d’ocupació), eliminant la prohibició d’acomiadaments durant sis mesos, i exigeix que s’apliquin “per a tots en les mateixes condicions”, també en l’administració pública perquè siguin una “mesura progressista”.
D’altra banda, Abad va recordar ahir que la patronal ja va adreçar el juny una carta a la presidenta de la Comissió Europea demanant un seguiment i tutela de la institució a Espanya “d’acord amb les aportacions que farà la UE” quant al fons de recuperació europeu, que es preveuen en uns 140.000 milions d’euros. “De tots aquests fons convindria una supervisió estricta. Ens preocupa com es territorialitzaran i com arribaran a les petites i mitjanes empreses”, va reiterar Abad. “Esperem que els que arribin a Catalunya suposin com a mínim el PIB català corregit pel pes relatiu amb exportacions, però això no està assegurat”, va apuntar el representant empresarial, que en la trobada d’ahir també va destacar que “la Covid-19 suposa disrupció i nosaltres entenem que pot ser el moment de la disrupció positiva; la volem veure com una oportunitat”.
“La pandèmia ha posat al descobert les vergonyes del model de generació de valor afegit. La necessitat de refundar bases de competitivitat és un missatge antic, un missatge repetit i ara hem de saber aprofitar la disrupció de la Covid en positiu”, va concloure.