El Cercle d’Economia, la patronal Pimec i el sindicat UGT aposten per aprofitar l’"oportunitat" que brinda la crisi de la Covid-19 per construir un nou model econòmic que potenciï la productivitat de les empreses i porti cap a una societat amb millors taxes de benestar.
Així ho van posar en relleu el president del Cercle d’Economia, Javier Faus, el líder de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, i el secretari general de Pimec, Antoni Cañete, durant un acte organitzat pel Col·legi de l’Advocacia de Barcelona per abordar els reptes de progrés després de la crisi de la Covid-19.
"Som moderadament optimistes perquè tenim una oportunitat històrica de reformar d’una vegada per sempre molts temes que fins ara no hem estat capaços per falta de voluntat política", diu Faus, que marca com a principal objectiu millorar la productivitat a Espanya.
"La productivitat genera treballs millor remunerats i societats més igualitàries i cohesionades", va recordar abans de lamentar que, amb independència del partit polític que governi, Espanya no ha estat capaç d’ "augmentar el benestar de la seva població".
"El país ha de fer una reflexió profunda", va continuar Faus, per a qui l’Executiu ha de posar el focus en la "inversió" i no només en la despesa per sortir de la crisi a llarg termini o, en cas contrari, la propera recessió "ens agafarà desprotegits".
Però el president del Cercle d’Economia també va assenyalar la importància d’emprendre un "canvi del model productiu" i modificar el "sistema educatiu" o, en cas contrari, ha dit, "no tindrem treballs millor remunerats amb millors prestacions socials".
En aquesta mateixa línia es va expressar Cañete, que destaca la "important i extraordinària" oportunitat que representa l’actual conjuntura per plantejar un "nou model productiu" amb el qual millorar la "competitivitat" per "tenir un marc de generació de riquesa i qualitat als llocs de treball". "Hauríem d’agafar més responsabilitat", ressalta abans d’alertar que, si es volen impulsar polítiques socials i sanitàries, cal preservar l’economia o, en cas contrari, "tindrem un problema de dimensions transcendentals".
Preservar el talent
Segons Cañete, les decisions que va prendre el Govern quan va explotar l’emergència sanitària anaven "en el bon camí", amb la línia d’avals de l’ICO per "donar una ampolla d’oxigen" i els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per "preservar el talent i els llocs de treball", però opina que les mesures han d’"adaptar-se a la nova situació".
Per la seva banda, Pachecho també posa l’accent en la necessitat d’un canvi en el model productiu marcat per les directrius europees de "digitalització, canvi climàtic i reforç dels sistemes de protecció, de salut i educació".
Advoca així per reforçar la capacitat de recuperació amb el "rebot" de l’economia, orientant les polítiques per augmentar les inversions i recursos: "Sóc optimista ja que podem aprofitar aquesta etapa per consolidar les bases d’un canvi".
Entre aquestes mudances, aposta pel teletreball com un incentiu a la productivitat, a més de millorar les condicions laborals: "Si ho veiem només com a efecte d’espais de conciliació, les empreses no trobaran l’incentiu necessari per aplicar-lo correctament".