Terrassa

“No deixin de vacunar-se, que ens hi va la vida”

Amb camisa, armilla i corbata. Màniga curta per facilitar la “punxada” i el mòbil a la mà, per captar el moment històric. Pedro Luís Camarero Izquierdo es va preparar bé ahir per ser, als seus “91 anys llargs”, la primera persona resident en rebre la vacuna de la Covid a Terrassa, concretament a la residència Casa Vapor Gran del carrer del Portal Nou.

L’equip de vacunació va administrar la primera dosi el Pedro Luís a les 11.30 del matí, envoltat de gran expectació mediàtica. Amb els periodistes alineats a la porta de la residència, infranquejable pel protocol Covid, el primer dispositiu de vacunació es va instal·lar al “hall” del centre geriàtric.

En pocs minuts, una de les tres infermeres que integraven l’equip de vacunació va treu-re la dosi i va preparar la vacuna Pfizer, ja descongelada, incorporant el líquid que dissol el medicament abans de la injecció. Amb els ulls tancats, donant una especial solemnitat al moment, en Pedro Luís va rebre la punxada sense cap gest de dolor.

Va ser l’únic moment en què el resident va perdre de vista l’escena d’infermeres i fotògrafs de premsa. La resta del temps, no va parar de captar les imatges de la primera vacunació amb el seu mòbil. “Desitjo felicitat a tothom i que no deixin de vacunar-se, que ens va la vida”, va ser el missatge del resident a la ciutadania un cop vacunat.

Fa gairebé tres anys que en Pedro Luís viu a la Casa Vapor Gran, on està a punt de fer els 92. Durant els darrers nou mesos, ha viscut com els professionals de la Casa Vapor Gran lluitaven per evitar els contagis, l’enrenou quan companys seus van donar positiu en la primera onada i el tancament de la residència a les sortides. “És com una guerra -va dir ahir- però en una guerra no tens esperança i amb la Covid tenim esperança, vacunes i ajut”. El resident va tenir un record per la seva família: “que es cuidin molt, que no faltin”. I un consell pels terrassencs: “compliu les normes de seguretat i aneu corrent a fer cua per punxar-vos, no ho dubteu”.

Casa Vapor Gran i Lavoisier
La primera jornada de vacunació es va centrar ahir a Terrassa en la residència Casa Vapor Gran i en el centre geriàtric Lavoisier. El primer va ser el triat per dur a terme la tongada inicial de vacunació, que es va administrar als més de cent residents i a la meitat dels 105 treballadors del centre.

La campanya preserva una part de la plantilla uns dies per evitar que una reacció adversa del personal vacunat pugui comprometre l’activitat. En pocs dies es vacunarà els treballadors restants i en tres setmanes tota la residència rebrà la segona dosi.

“El 90 per cent dels treballadors es vacunarà i quasi tots els residents -va explicar ahir la Mireia Cos, directora de la residència Casa Vapor Gran-. Això vol dir que hi ha molta confiança en la vacuna”.

Cos va explicar que ahir va ser “un dia per celebrar” al centre, “després de nou mesos i mig d’una guerra constant contra la Covid, on hem estat al peu del canó perquè no ens afecti”.

El centre va tenir algun positiu a la primera onada, però ara és residència verda. “Amb la vacuna veiem la llum”, va explicar. Aquests dies els residents “associen la vacuna a poder sortir al febrer”. No està clar si ho podran fer, però “aquest és un primer pas per la immunitat, del camí cap a recuperar la normalitat”.

Una estratègia complexa
A la residència Casa Vapor Gran hi van ser ahir Sònia Mariscal, delegada de la conselleria de Salut a la comarca pel sector residencial i Dolors Alcaraz, la infermera egarenca que coordina els equips de vacunació al Vallès Occidental Oest. Ambdues fixen de manera coordinada l’estratègia de vacunació setmanal i ajusten agendes i operativa en funció de com ha anat la vacunació i del perfil de les residències.

Alcaraz va explicar ahir que la distribució de les dosis de Pfizer requereix una “estratègia complexa, molt diferent de les habituals”. La vacuna té una dificultat “de preparació i manipulació”, va explicar, per la necessitat de conservar-la a baixa temperatura, descongelar-la abans de la distribució i dissoldre-la en el pas previ a la injecció.

A Terrassa van venir ahir “dos equips de tres infermeres: una que prepara, una altra administra i l’altra gestiona la llista de residents. Són papers intercanviables”, va especificar Alcaraz.

La coordinadora va valorar la resposta de les professionals de la infermeria a la crida feta per Salut i pels col·legis professionals i va destacar que les infermeres combinen la seva tasca habitual amb la campanya, “una feina remunerada”, va recordar.

To Top