Una majoria del ple conformada pels 10 regidors de tot per Terrassa, els 7 del PSC i els 3 de Ciutadans subscriu una petició al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i al de Salut, perquè aturin la consideració de la Residència Mossèn Homs com a centre de referència per rebre positius en Covid procedents d’altres centres de la tercera edat. Els tres partits proposen que “s’estudiïn altres vies d’aïllament en recursos, equipaments o centres propis” i que l’administració autonòmica prioritzi “l’obertura de plantes tancades als centres hospitalaris”, abans de derivar residents positius a la residència terrassenca.
La petició forma part d’un acord de junta de portaveus amb sis punts, cinc dels quals subscriuen unànimement totes les forces municipals. El sisè, el que fa referència a l’aturada de la consideració de la residència Mossèn Homs com a centre de referència Covid, no ha tingut el suport de les dues formacions amb presència al Govern de la Generalitat: ERC i Junts per Terrassa.
Mossèn Homs és una residència pública i ha estat escollida com a dispositiu alternatiu. S’ha fet una reserva de 15 places i s’ha equipat amb 27 punts d’oxìgen.
La queixa dels familiars
Txt, PSC i Cs recullen la demanda formulada per a les famílies dels residents de Mossèn Homs, que van traslladar a l’Ajuntament la seva inquietud per l’arribada al centre de “residents externs, amb diagnòstic positiu per Covid-19 i que han hagut de ser ubicats en la planta segona de la residència”.
Aquesta derivació de pacients, diu l’acord de junta en l’exposició de motius, “ha accelerat el deteriorament físic, emocional i cognitiu de moltes persones”. “Les darreres morts -afegeix- es podrien vincular a l’arribada de persones positives” i a la “insuficient efectivitat en la sectorització de l’equipament entre persones sanes i contagiades”. Tanmateix, l’arribada de residents positius està comportant “que residents sans hagin d’estar igualment aïllats per tal d’evitar qualsevol risc”.
L’Ajuntament ja ha traslladat als departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies l’acord de junta que, a banda de demanar que Mossèn Homs deixi de ser residència de referència, formula una bateria de propostes, aquestes sí amb el vot unànime de tots els partits.
Els grups demanen a la direcció de Mossèn Homs que mantingui una “relació clara i fluida” amb les famílies dels residents, i els informi de la situació de la residència.
Pel que fa a la gestió de residents i recursos, l’acord “exigeix” que, donat que conviuen al mateix centre persones positives i no positives, hi hagi “una sectorització efectiva per plantes” i que s’incrementi el personal destinat a cadascuna d’elles”. Els partits creuen que cal dotar la residència “dels recursos humans especialitzats” i dels protocols de seguretat necessaris.
Quan calgui adoptar mesures d’aïllament, en els protocols de sortides i règim de visites, i en les situacions d’acompanyament terminal als pacients Covid, els grups municipals demanen que s’apliquin “les solucions més amatents amb les persones residents i les seves famílies”.