Quan era un nen i venia un circ a Sant Adrià de Besòs, on es va criar, tot i haver nascut casualment a Carcassona l’any 1911, Luis Raluy Iglesias se sentia cridat per la seva màgia, però sempre s’havia de quedar a fora de la carpa. Els seus pares eren tan pobres que, malgrat la fascinació del seu fill pel circ, no li podien pagar una entrada. Luis Raluy es quedava veient com la gent entrava i sortia, preguntant-se sobre allò que s’hi feia més enllà dels cortinatges de la porta. Fins que, un dia, es va colar, i, per fi, va veure una funció de circ. Els efectes de les impressions que tingué aquell dia s’han perllongat durant més d’un segle, segueixen vius i les podem veure totes aquestes festes a Terrassa. Aquell nen que es va sentir meravellat per la pista i tots els números que s’hi fan va decidir que el circ seria la seva vida, i esdevingué no només artista, sinó fundador d’una nissaga d’artistes; i el pare de Carles Raluy, que a finals de la dècada de 1980 va voler crear un circ inspirat en els grans del passat, i això és el Raluy, aquests dies instal·lat a la Plaça Nova, on fins al 17 de gener (ha perllongat una setmana la seva estada) s’hi estarà oferint funcions de l’espectacle “Vekante”.
Quatre generacions
Aquesta companyia de la nissaga porta el nom de Circ Històric Raluy i al hall de l’entrada s’hi pot veure una exposició d’objectes i fotografies sobre el passat d’aquesta família d’artistes, i sobre aquest conjunt d’arts escèniques, el circ, l’origen del qual sembla gairebé tan antic com la civilització (alguns estudiosss el remunten a la Mesopotàmia de cinc mil anys enrera), i que tal com el coneixem, amb companyies itinerants, es va forjar a Europa durant l’època del Renaixement. Per adonar-nos de la condició de museu vivent del Raluy només cal donar un cop d’ull a la seva carpa i els seus vehicles d’aire antic i modernista. Un conjunt de calesses centenàries, restaurades i que conserven la seva decoració original, com la caravana encarada al restaurant mexicà de la plaça que llueix la inscripció “any 1939”, com a data en què va posar-se a rodar.
A més, el Circ Històric Raluy ha titulat el seu espectacle d’aquest any “Vekante”, un mot en esperanto (l’idioma planificat, creació de Zamenhof, del que Terrassa va ser, els primers anys del segle XX, la ciutat catalana amb més activistes i parlants, Barcelona de banda). També amb aquest detall la companyia recalca que la seva proposta lliga la innovació i l’actualitat de les arts circenses amb el respecte a la tradició. “Vekante” vol dir en català “despertar”, perquè el fil argumental de l’espectacle és una jove acròbata que obre els ulls i de sobte descobreix que està un món nou, habitat per equilibristes, malabaristes, pallassos, actors, acròbates i altres personatges que fins aleshores no havia conegut a la seva vida (o potser és que segueix somiant?)
Rosa Raluy, la néta de Luis Raluy Iglesias, i filla de Carles Raluy, que va morir el novembre de l’any passat, és ara la directora de la companyia, i també la creadora i presentadora de “Vekante”, un espectacle nou, que es va estrenar a Mataró aquesta primavera. El condueix juntament amb el seu marit, William Giribaldi, especialista amb malabars musicals, i amb Aleix Gómez com a “ring master”. La participació familiar es completa amb Kimberley y Jillian Giribaldi Raluy, les filles de Rosa i William, la quarta generació de Raluy al món del circ, que fan amb números de corda aèria i “waters meteors”, d’acrobàcies que normalment fan un home i una dona (el primer s’ha de col·locar a baix pe fer molta força amb les cames, i la dona salta).
Disciplines diverses i pallassos
Amb ells, surten a la pista del Circ Històric Raluy un total de vint artistes, de sis països, que presenten un ventall ampli de disciplines de circ: Mikahil Milla amb els malabars; Steacy Giribaldi amb “l’escala impossible”; la màgia de Kimmy Saylon; “teles aèries” d’Steacy i Mihail Milla; la roda de Cyr de Valentino Didone, les ballarines Elena Sofronova i Iveta Girtakovska, i els pallassos a l’antiga que són José Michel i Sandra Mota. Tot amb la música en directe de Jaume Serra.
Malauradament, la màgia del circ no és efectiva contra la Covid-19, per la qual cosa el Raluy ha adoptat les mesures de protecció i seguretat recomanades per les autoritats sanitàries. L’ aforament s’ha limitat al 35 per cent de les localitats de la carpa, amb distanciament entre grups familiars. Abans i després de cada funció, l’equip del circ desinfecta les instal·lacions. El públic ha de dur la mascareta posada durant tota la funció, com també el personal tècnic i artístic. Els artistes només se la treuen en el moment de fer els seus números.
Durant el confinament, el Circ Històric Raluy va posar un vídeo de tot l’espectacle, gratuït, a les xarxes socials. La primera emissió, el 22 de març, va tenir més de mig milió de visualitzacions. En acabar el confinament, “Vekante” havia tingut un total de 900 mil espectadors.