Amb la segona onada de la Covid en retirada, l’Hospital Universitari Mútua Terrassa fa balanç de l’impacte epidemiològic al centre, amb la mirada al retrovisor, on albira una nova embranzida del virus. A diferència de la primera onada, “l’increment de pacients ha estat més progressiu i molt lent”, cosa que ha permès que, tot i la necessitat d’obrir plantes, reubicar serveis i potenciar l’hospitalització domiciliària, s’hagi “pogut dur a terme tota l’activitat programada”.
En les darreres setmanes, entre un 20 i un 25 per cent de l’activitat hospitalària està relacionada amb l’atenció a pacients positius en Covid-19 i activitats vinculades. És a dir, una quarta part de es volca en atendre la pendèmia.
L’impacte de la segona onada ha estat dur, amb menys pacients en planta que a la primavera, però amb una franja d’edat superior i, en conseqüència, més persones en estat crític.
Les estadístiques mostren el contrast entre la primera i la segona onada de la Covid a Mútua. Entre els mesos de març i de juny, l’hospital universitari va atendre 1.098 pacients, i entre els mesos de juliol i desembre, 757.
Menys positius, menys temps d’estada -onze dies de mitja a la primera onada i 9,48 dies ara-, i un percentatge de mortalitat molt inferior. 140 persones van perdre la vida per Covid-19 a Mútua a la primavera, un 12,8 per cent dels ingressats. A la segona onada es comptabilitzen 75 defuncions, un 10 per cent dels ingressos.
Ha baixat la morbiditat, però no la gravetat dels pacients. Un 21 per cent dels ingressos des del mes de juliol han requerit atenció a les unitats de crítics de Mútua, un de cada cinc.
L’edat dels pacients explica en bona part l’alta prevalença de casos molt greus. A la primera onada, els ingressos per Covid van ser de pacients amb una mitjana de setanta-vuit anys i a la segona, l’edat mitjana ha pujat fins als vuitanta-dos anys. Aquests indicadors trenquen amb l’imaginari social que la segona onada afecta sobretot a persones joves i l’afectació als grans és menor.
Sectoritzant els serveis
La Covid va impactar en l’activitat assistencial de Mútua al mes de març i abril, quan va ser necessari interrompre moltes programacions i transformar bona part de l’hospital en espai Covid.
L’experiència de la primera onada i la progressió, més lenta, de la segona, han permès ara gestionar les agendes i els espais, mantenint “tota l’activitat programada”, afirma la doctora Esther Calbo, directora assistencial de l’Àmbit Mèdic de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa.
A les Urgències de Mútua s’ha habilitat una àrea de patologia respiratòria on es visita als pacients amb sospita d’infecció per Covid-19. L’espai permet prioritzar el diagnòstic, “sectoritzar la seva ubicació -comenta la doctora Calbo- i així minimitzar el risc de transmissió per la resta de pacients que acudeixen a urgències”,
Com ja va passar a la primera onada, l’establiment d’espais Covid a urgències ha obligat a desplaçar les urgències pediàtriques a una de les plantes d’hospitalització.
Tres plantes
Mútua ha atès des del juliol 757 pacients amb Covid-19 i ha necessitat destinar tres plantes de l’hospital exclusivament a la pandèmia. “Això ha suposat la necessitat de potenciar l’hospitalització a domicili de pacients que ocupaven aquests espais, persones amb patologies mèdiques, quirúrgiques i pacients amb patologies psiquiàtriques”.
En els pics d’hospitalització, el treball en xarxa dels hospitals de la regió sanitària ha permès derivar pacients a centres amb llits lliures. A Mútua s’han derivat malalts “amb Covid-19 i altres que requerien atenció urgent especialitzada”.
Durant les setmanes més dures, des de la direcció assistencial de l’Àmbit Mèdic de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa expliquen que s’han potenciat els ingressos domiciliaris de pacients amb Covid i s’han derivat malalts amb perfil geriàtric a una unitat específica del Centre Sociosanitari Vallparadís. En moments especialment crítics, entre l’hospital d’aguts, el Centre Vallparadís i l’hospitalització a domicili s’han arribat a atendre simultàniament vora 100 pacients.
Durant els darrers mesos Mútua ha concentrat també tota l’atenció pediàtrica ambulatòria al CAP Oest, amb àrees diferenciades per tractar patologies respiratòries. La vacunació de la grip s’ha traslladat al carrer Castell, on també s’han centralitzat les PCR per contactes, a les escoles i les visites a adulta amb patologia compatible amb Covid.
Preocupa la lenta davallada
A principis de novembre Mútua va assolir el pic pandèmic de la segona onada amb mitges que ratllaven el centenar de pacients ingressats. La xifra ha anat baixant fins a la darrera setmana, però a un ritme lent i exasperant. Des del pont de desembre, la mitjana de pacients en planta, en ingrés domiciliari i a les unitats de crítics es manté al voltant dels vuitanta.
“Aquest fet preocupa”, comenta la doctora Esther Calbo. “Un increment de les interaccions socials entre la població i, en conseqüència, un augment de contagis i dels nous casos ingressats pot posar de nou en tensió el sistema sanitari”.
A Mútua recorden que “no hem acabat la segona onada”, que la taxa d’ocupació dels hospitals encara és molt elevada i “fins que no arribi la immunització de ramat amb la vacuna, esperem noves onades”.
Les darreres dades epidemiològiques apunten a una tercera onada per les dates nadalenques o principis de gener. Tots els indicadors de la pandèmia han disparat a Catalunya els darrers dies i ja comencen a notar-se a les plantes hospitalàries. A Mútua, les estadístiques no baixen dels 65-70 pacients ingressats en planta des de principis de mes.