l Departament de Salut ja ha començat les contractacions del pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària, un programa que ha previst per a Terrassa la incorporació de 87 persones i l’assignació d’un pressupost de 2.400.000 euros entre 2020 i 2021.
Segons el departament, el pla “ha de servir perquè els equips de primària del Vallès Occidental sumin 321 nous professionals” per donar resposta al coronavirus i, a més, “introduir canvis de caràcter estructural per millorar-ne l’accessibilitat i la resolució”. El programa ja ha estat presentat al consell d’alcaldes de la comarca. Compta amb una assignació total de 9,4 milions d’euros, a repartir entre el que resta de 2020 i el 2021. Amb els diners es financien programes conjunturals contra el Covid-19, com la incorporació a la comarca de 105 gestors Covid i 50 referents Covid Salut i Escola. Salut afegeix que també s’estan contractant professionals d’altres perfils “per abordar els canvis que s’han de produir en els centres d’atenció primària”.
Les noves incorporacions “permeten millorar el suport assistencial a les residències, reforçar l’atenció a la cronicitat, incrementar el nombre de treballadors socials, augmentar el suport administratiu i incorporar noves tecnologies”. El pla, assegura la Generalitat, estava disenyat desde fa mesos, “però la pandèmia ha accelerat el seu desplegament i a hores d’ara ja s’han tancat les assignacions de recursos als equips del Vallès Occidental”.
A Terrassa li corresponen 2.400.000 euros per a la contractació de 87 persones: 45 són professionals per donar resposta al Covid (30 gestors i 15 referents Salut i Escola) i 42 són els anomenats “professionals estructurals”: 13 tècnics en cures auxiliars d’infermeria, 8 infermeres, 18 administratius, 2 metges i 1 treballador/a social.
La comarca
Pel que respecta a la resta de la comarca natural de Terrassa, els diners destinats a Rubí seran 787.940 euros, amb un total de 29 persones incorporades. El pla inclou 1.000.000 euros per a Sant Cugat del Vallès, amb la contractació de 28 treballadors. El pressuposta assigna 142.362 euros a Castellbisbal, per a la incorporació de 4 persones.
A final de novembre, el departament va explicar el projecte als alcaldes del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Barcelonès Nord i el Maresme. Es tracta, segons la Generalitat, d’un pla per potenciar “un dels àmbits i pilars fonamentals” del sistema de salut de catalunya: l’atenció primària. El programa d’enfortiment i transformació “va més enllà” de l’impacte generat per la pandèmia i compta amb una assignació total de 22,6 milions d’euros (fins al 2022) a la Regió Sanitària Barcelona-Metropolitana Nord.
L’objectiu, destacava Salut, és “millorar l’accessibilitat, millorar els processos, augmentar la resolució i atendre bé la cronicitat, amb la incorporació de més professionals”. El programa vol enfortir “el rol assistencial, maximitzant les competències professionals i incorporant altres perfils, així com les noves tecnologies”.
Anna Aran, gerent de la Regió Sanitària Barcelona-Metropolitana Nord, va afirmar que el procés de contractació ja s’està realitzant i que el pla és “la gran palanca assistencial que ha de tenir l’atenció primària”. El delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernández, va informar els alcaldes del procés d’obertura progressiva d’activitats, que s’havia posat en marxa per una necessitat de trobar l’equilibri “entre protegir la vida i guanyar-nos la vida”.
Fernández va destacar que encara cal ser molt curosos, “perquè estem molt lluny de la situació que teníem durant la desescalada del mes de juny. En aquests moments hi ha més pressió assistencial”. Anna Aran va advocar per complir estrictament les mesures de seguretat: “Si ara arribés una tercera onada, ho faria amb més riscos que durant la segona. Cal la corresponsabilitat de tothom per poder seguir baixant la corba”.