No hi ha res punible. La Fiscalia no detecta indicis de delicte en el cas de les “multes desaparegudes”, de la pèrdua de les denúncies interposades per la Policia Municipal a dues persones durant el confinament. Les denúncies “van desaparèixer” durant un temps, just després de les protestes en xarxes socials contra la seva interposició, però després van aparèixer i es van tramitar amb la normalitat preceptiva. El cas va desencadenar una tempesta política i va arribar a la Fiscalia de mans del Sindicat de Policies Locals-Cos de Mossos d’Esquadra (SPL-CME). Però el Ministeri Públic diu que no hi ha res.
L’oposició política a l’Ajuntament acata la decisió i no anirà més enllà. Una altra cosa són els errors polítics. Ciutadans (Cs) ho té clar: “Manifestem el nostre respecte per la decisió de la Fiscalia si no ha trobat motius per a la persecució d’un delicte. Però des del punt de vista polític continuem considerant que aquella acció va ser censurable. A part del recorregut jurídic, s’ha de posar remei perquè no torni a succeir, perquè unes multes no es perdin i tornin a aparèixer”, va comentar ahir el portaveu de la formació taronja, Javier González.
L’edil va destacar que el govern municipal s’havia compromès a avançar en la digitalització dels procediments i a respondre, aquest mes de desembre, a les demandes de Cs sobre els requeriments tècnics necessaris per a emprendre aquests canvis. Per al líder de Ciutadans, és necessari que el recorregut de les multes es digitalitzi per poder rastrejar els procediments i cal dotar a aquest projecte d’una partida pressupostària l’any vinent.
El PSC assegurar respectar també la resolució de la Fiscalia. El president del grup municipal socialista, Alfredo Vega, va recordar ahir que el seu partit no va promoure la denúncia, encara que sí que va creure que les coses “eren clares”, que calia exigir responsabilitats. I va subratllar que en el seu moment la reacció del govern local va estar plena de “contradiccions” i que fins i tot va reconèixer l’error. De totes maneres, aigua passada no mou molins: no hi haurà pas en forma de denúncia judicial.
I és que la possibilitat d’una denúncia de part la inclou la Fiscalia de Terrassa en el decret que va signar l’1 de desembre, el mateix decret que, després de la pràctica de diligències arran de la informació presentada pel SPL-CME, estableix que de les investigacions no es dedueix “cap il·lícit penal”.
La fiscal en cap assumeix els arguments de la fiscal investigadora. I acorda l’arxiu de les diligències sense presentació de denúncia o querella davant el jutjat, sense perjudici del dret que correspon al denunciant (el sindicat) a reiterar la seva denúncia davant un òrgan judicial “si ho estima oportú”. Però el sindicat no farà aquest pas en considerar que ja va fer el que havia de fer: portar el cas a la Fiscalia.
Junts per Terrassa vol creure que només va ser un error. En el seu moment, va demanar “una revisió del circuit, de tot el procediment i en tots els casos, per allunyar qualsevol ombra de sospita”, va recalcar ahir la regidora Meritxell Lluís. I en aquesta línia segueix la formació nacionalista, que reclamarà també, com Ciutadans, una partida pressupostària per a modernitzar el servei de multes.
Xavier Fernández Rivero, regidor de Policia Municipal, de Tot per Terrassa, passa pàgina “sense rancor”. No vol treure pit ni obtenir rèdit polític d’una decisió que esperava: “Sabia que aquest cas no tenia recorregut perquè no hi havia res”. Rivero va manifestar que des del primer moment havia estat transparent, que va ser el primer a convocar als portaveus.
Els fets
A mitjan abril, en plena crisi sanitària dura, dues persones van decidir animar el confinament als veïns. Durant els aplaudiments de les vuit als sanitaris, un sortia amb un camió, un altre amb una moto, per carrers de Poble Nou-Zona Esportiva. I un dia van ser sancionats per la Policia Municipal, perquè l’estat d’alarma prohibia moviments com els seus pels carrers.
Les denúncies van provocar queixes en xarxes socials. La polèmica va arribar a l’alcalde, Jordi Ballart, que va comentar a una usuària que gestionaria l’assumpte. Per a l’oposició, això significava que “gestionaria” les multes. Per a Ballart, que gestionaria simplement el conflicte. Ballart va demanar a Rivero que comprovés què passava en la zona. I el regidor va parlar amb els veïns. L’edil va explicar que, davant les queixes, va respondre que era impossible retirar les sancions, que les normes s’havien de complir. I va parlar amb el responsable policial en aquell moment perquè constatés si les denúncies eren correctes, i la resposta va ser positiva, segons Rivero.
Així li ho va comunicar als veïns. I aquí va donar per acabada la seva intervenció. Dies després els agents van veure que els expedients no es cursaven i ho van denunciar al SPL-CME. Després van aparèixer les multes a la taula del despatx d’un sotsinspector. Rivero va parlar d’un error, d’un simple descuit. Es va convocar una comissió de Transparència i es va desencadenar una crisi política procel·losa. El PSC no entenia la desaparició precisament d’aquelles dues multes i no considerava satisfactòries les respostes. Junts per Terrassa, molt bel·ligerant, va parlar de gestió patètica, d’irregularitat flagrant. L’oposició va demanar la dimissió de Rivero. El sindicat va portar el cas a la Fiscalia.
Ahir, Rivero va dir estar tan tranquil com el primer dia i que no canviava ni una coma del seu discurs inicial. La notícia de l’arxiu de les diligències era bona, però “no per destapar una ampolla de cava”.