Terrassa

El Circ Històric Raluy comença a despertar màgies sota la carpa

Una tria molt encertada, la de “Vekante”, paraula de la llengua esperanto, que vol dir “despertar”, pel títol de l’espectacle que aquest Nadal porta el Circ Històric Raluy a Terrassa. Per escollir-lo de l’idioma planificat i creat per Zamenhof, lligat a un ideari pacifista, igualitari i humanitarista que volia estendre per tot aquest món pel qual ara s’ha estès la Covid-19. L’esperanto que a la Terrassa de les primeres dècades del segle XX va tenir un arrelament extraordinari (i on Zamenhoff encara dona nom a una plaça).

I “Vekante”, “despertar”, a una consciència global i humanitarista també sembla el que tots necessitem en aquests temps confusos i dominats per les pors als virus i als altres. Una mica potser hi contribueix l’espectacle que el Circ Històric Raluy va començar a oferir ahir a la Plaça Nova, completament ocupada per la seva carpa i instal·lacions. La primera de les 56 funcions que té programades a Terrassa, fins al 10 de gener, gairebé cada dia. N’hi ha a les 12.15 del migdia, i a cinc, les 6.30 i les set de la tarda,

Com “aquell circ antic bonic i màgic que tots duem al nostre imaginari interior” es defineix el Raluy, que fusiona en els seus espectacles les tècniques circenses tradicionals i les més innovadores. Mantè, però, l’essència del circ a l’antiga, dels temps de l’esperanto, amb la direcció de Rosa Raluy, hereva d’aquesta nissaga que fa més de vuitanta anys que es dedica al circ. Va començar Luis Raluy Iglesias, nascut l’any 1911 a Carcassona creador de números ara clàssics com l’home bala o el triple salt mortal en cotxe. A finals de la dècada de 1980, Carlos Raluy, pare de Rosa, va crear un circ inspirant en els grans del passat, i va néixer el Circ Raluy, amb gires per tot el món. El 2006 va acabar una etapa, i es van formar dos projectes bessons, que comparteixen el cognom de la família.

A “Vekante”, del Circ Històric Raluy, hi participen una vintena d’artistes de països diferents. Els presentadors i també artistes principals són Rosa Raluy i William Giribaldi (malabars), i els seus fills Kimberley i Jillian Giribaldi Raluy, acròbates de molta upa i referència en el món del circ pels seus “Jocs Icario”, que repten les lleis de la física. Però també hi ha números d’equilibri de Valentino Didone, Steacy Giribaldi o Mikhail Milla; la màgia de Jimmy Sailon; les ballarines Iveta Girtakovska i Elena Sofranova; les cançons i l’humor de Sandra Mota, i, per descomptat, i entre altres sorpreses, els pallassos: Jose Michel, Giulia Azzario i Kike Vasquez.

Llibre solidari i caganers
D’altra banda, el dimecres vinent, a les sis de la tarda, la carpa del Circ Raluy acollirà un acte solidari a benefici de “La Marató” de TV·: la presentació del llibre “Confinats” per l’escriptor Josep M Vallés. També aquest any per primera vegada i a Terrassa es posen a la venda uns “caganers” de pessebre amb les figures de Carlos i Rosa Raluy.

Seguint les mesures de protecció i seguretat per la Covid-19, l’aforament del circ ha estat limitat al 35 per cent de la seva capacitat, mantenint en tot moment un distanciament entre nuclis familiars. El públic ha de dur mascareta a l’interior del recinte. El personal tècnic i artístic també la porta, excepte durant els números a l’escenari.

To Top