“Insuficient i tard”. Així qualifica el Gremi d’Hostaleria de Terrassa i comarca, que compta amb un departament que representa a l’oci nocturn, la línia d’ajuts de deu milions d’euros que ahir va posar en marxa la Generalitat per al sector de la nit. El president del gremi, Xavier Gómez, va afirmar ahir que aquesta “és la primera ajuda dirigida a l’oci nocturn des que ens van fer tancar el març passat, per tant, arriba tard, i òbviament és del tot insuficient”. I va advertir que el sector “ha perdut molts, molts diners”.
La reflexió de Gómez va en la mateixa línia que la de la patronal catalana de l’oci nocturn Fecasarm, que ahir, a través d’un comunicat, va posar de manifest que les ajudes a l’oci nocturn de la Generalitat, que ascendeixen a entre sis mil i nou mil euros per local, són “totalment insuficients”, ja que no cobreixen ni un 1% de les pèrdues que ha patit el sector.
A més, la patronal catalana assegura que un 30% dels locals no podran optar a les ajudes perquè no està al corrent de pagaments d’impostos o cotitzacions a la Seguretat Social, requisit ineludible per acollir-s’hi. El secretari general de Fecasarm, Joaquim Boadas, va assenyalar ahir que la gran majoria de locals del sector acumulen vuit mesos i mig sense facturar ni un sol euro i “amb moltes despeses i deutes acumulats”, cosa que fa que sigui “molt difícil que puguin estar al corrent de les seves obligacions amb Hisenda i la Seguretat Social”.
Proves pilot
Per aquest motiu, la patronal negocia amb l’Estat, a través de l’associació estatal Spain Nightlife, la concessió d’ajudes directes i la suspensió o ajornament fins a desembre del 2022 d’aquestes obligacions a què, segons Boadas, els seus socis “no hi poden fer front”.
Fecasarm també va lamentar que una gran part dels locals d’oci nocturn estan a l’espera que la Generalitat els permeti equiparar-se a la resta de locals que, a hores d’ara, tenen permès obrir, encara que sigui amb restriccions horàries i d’aforament.
Per al president de Fecasarm, David López, les possibilitats de sobreviure passen perquè es rebin ajudes “proporcionals” a les pèrdues sofertes arran de les restriccions imposades i que se’ls permeti reobrir amb uns horaris adequats i cada vegada més amplis. A més, va reclamar la posada en marxa de proves pilot amb test ràpides d’antígens, que permetin als locals oferir als seus clients un entorn segur.
Des de Fecasarm també s’ha reclamat que totes les activitats, tant de restauració com d’oci nocturn, puguin treballar fins a les onze de la nit els dies de cada dia i fins a la una de la matinada els caps de setmana, amb horari especial la nit de Nadal i la de Cap d’any de fins a les dues de la matinada.
A aquestes ajudes es poden acollir autònoms, microempreses i pimes dedicades a l’oci nocturn (discoteques, sales de ball, sales de festes amb espectacle, sales de festes amb espectacle i concerts d’infància i joventut, bars musicals, karaokes i discoteques de joventut), així com els parcs infantils privats.
La subvenció consisteix en un pagament únic a cada beneficiari, amb una aportació de sis mil euros per a establiments d’oci nocturn de menys de deu treballadors, i de nou mil per a establiments de deu o més, mentre que els parcs infantils rebran una ajuda de sis mil euros.
Les sol·licituds de les ajudes es poden presentar des del migdia d’ahir de manera telemàtica, mitjançant un procediment simplificat a través del Canal Empresa.
Dotació pressupostària
La convocatòria no quedarà tancada quan s’arribi a l’import global de la línia, sinó que els beneficiaris podran continuar formalitzant les seves sol·licituds i es generarà una base de dades amb tots els sol·licitants. Quan s’ampliï la dotació pressupostària, els beneficiaris rebran l’ajuda segons l’ordre de la base de dades sense haver de fer cap tràmit nou, i, d’aquesta manera, s’atendrà a tots els sol·licitants més àgilment.
{{fecha}}