Les obres del IV Cinturó al tram intermedi entre Viladecavalls i Olesa podrien estar acabades el 2022. Els Pressupostos de l’Estat inclouen una partida de 13,8 milions d’euros pel projecte, 6,2 kilòmetres d’autovia que acumulen tretze anys d’obres.
El projecte del IV Cinturó torna a l’agenda del Govern de l’Estat amb una partida que fins i tot la direcció de l’obra ministerial considera prou per afrontar el tram final dels treballs i deixar-los per entrar en servei en menys de dos anys. Quedarà pendent una partida final per al condicionament necessari per a l’obertura al tràfic.
Els Pressupostos de l’Estat reserven també una partida de 124.900 euros per fer l’estudi informatiu de la continuïtat del IV Cinturó cap a Sabadell i Granollers. Aquesta quantitat ja estava consignada als Pressupostos de 2020, però no es va executar.
La continuïtat de la B-40 cap a Sabadell és una llarga reivindicació de la comarca. Els alcaldes de Terrassa i Sabadell van fer pinya el 2019 per reivindicar davant l’Estat la connexió de les dues cocapitals vallesanes.
sense pausa, però sense pressa
Sobre el terreny, les obres del IV Cinturó entre Viladecavalls i Abrera continuen. Els trams Terrassa Viladecavalls i Olesa Abrera ja es van executar i només resten pendents els 6,2 quilòmetres intermedis perquè la connexió del Vallès amb el Baix Llobregat sigui una realitat.
En aquest tram, durant els darrers mesos els treballs s’han concentrat en la reparació del vial malmès el 2018 arran de l’episodi de pluges de la tardor. És tracta del tram de calçada que comunica el nus de Viladecavalls amb els túnels situats prop d’Olesa.
L’aigua que va caure fa dos anys va provocar un problema geològic-geotècnic i el paviment, que ja estava enllestit, va saltar literalment pels aires.
Donada la complexitat i la magnitud del problema, Foment va decidir modificar el sistema constructiu i substituir els talussos originals sobre els que descansava l’autovia per viaductes, eliminant d’aquesta manera el contacte de la calçada amb el sol i amb el subsòl.
Ara, les obres dels viaductes estan enllestides. També un tram de dos kilòmetres de les calçades laterals de l’enllaç de la B-40 amb l’autopista C-16, a l’altura de Can Tries. Des de l’estiu, aquests ramals estan oberts al trànsit i absorbeixen bona part dels vehicles que habitualment circulaven per la carretera C-58.
Paral·lelament, s’ha fet una minirotonda provisional a l’alçada del polígon de Can Mir (Viladecavalls), que facilita l’accés al municipi veí i els desplaçaments cap a Olesa per la carretera. La posada en servei de la rotonda ha permès suprimir l’accés per Can Tries a la carretera vella d’Olesa, que ara està tancada. En aquest punt hi a projectat un dels ramals del nus que encara està en fase constructiva.
Pendents del Consell d’Estat
Malgrat que a peu d’obra les constructores Acciona, Copisa i COMSA continuen treballant, una part de les obres pendents no es resoldrà ni amb maquinària ni via pressupostària. El projecte arrossega diversos modificats que estan pendents de la seva aprovació per part del Consell d’Estat. La certificació de l’organisme estatal acumula dos anys d’espera. El gruix dels canvis sobre el projecte inicial estan incorporats al modificat, com a mínim des de 2018.
Les obres afectades pels modificats afecten diferents trams de l’autovia i comporten un cost afegit de 170 milions d’euros.
Un dels paquets d’obra correspon a les instal·lacions dels dos túnels situats a tocar d’Olesa. L’obra civil de les dues galeries està acabada, però amb els endarreriments, la tecnologia projectada corresponent a càmeres, il·luminació, comunicacions i altre equipament està obsoleta, de manera que els nous equips requereixen nova aprovació.
També està pendent la reubicació d’una torre d’alta tensió situada a la sortida d’un dels túnels.
60 mil vehicles
A banda, el modificat inclou la construcció d’una rotonda definitiva que ha de substituir la rotonda petita i provisional que ara regula l’accés de vehicles a Viladecavall.
El Ministeri de Fomento té previst que, un cop entri en servei tot el recorregut entre Abrera i Terrassa sigui transitable, circularan una mitja de 60 mil vehicles per la infraestructura. Aquest volum de trànsit comportarà un impacte sobre l’autopista C-58, que recentment ha ampliat la seva capacitat amb noves calçades. Fomento esperava que la Generalitat amplies la C-16 per evitar que la B-40 col·lapsés la infraestructura. No va ser així i el ministeri ha optat per modificar l’enllaç, adaptant-lo a les noves circumstàncies.