Opinió

Responsabilitat de tothom

Avui fa 60 anys les tres germanes Mirabal, Patria, Minerva i María Teresa van ser assassinades de forma violenta a la República Dominicana, i és des d’aleshores que cada 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per a l’Erradicació de la violència envers les dones.

La violència masclista és un greu problema social que ens interpel·la directament, de forma individual i col·lectiva, i és que la lluita contra les violències masclistes és responsabilitat de tothom. Hem de ser conscients que encara vivim en una societat patriarcal que perpetua rols i estereotips i que manté relacions d’abús i de submissió, i és per això que hem de deixar de ser-ne còmplices. A nivell individual tenim una responsabilitat en la detecció i la denúncia de les situacions de violència masclista, ja que la violència masclista ha deixat de ser un tema de l’àmbit privat per passar a ser un problema que ens afecta al conjunt de la ciutadania. Això s’ha fet palès durant el confinament, arran de la Covid-19, ja que hem conegut més que mai els nostres veïns i veïnes, esdevenint agents claus en la detecció de situacions de violència masclista.

La crisi sanitària i socioeconòmica ha augmentat les desigualtats preexistents tot provocant una major vulnerabilitat a totes les situacions derivades de les violències masclistes, com per exemple la convivència amb els agressors durant llargs períodes de temps i la dificultat per demanar ajuda quan convius amb ell, així com les violències greus que han aparegut durant la desescalada arran de la pèrdua del control per part dels agressors. Alhora, cal destacar que en aquestes situacions les dones que tenen alguna capacitat diversa, les dones grans o joves, entre d’altres, poden ser encara més vulnerables.

Malauradament la violència masclista té moltes manifestacions i, malgrat vulguem erradicar-ho, són moltes les situacions d’insults, coaccions, amenaces, assetjament psicològic, agressions sexuals i físiques que pateixen les dones només pel fet de ser dones. Les actituds sexistes i els patrons de violència masclista del món real es manifesten també al nou context digital. Entre les noies i les dones joves l’augment de l’ús de les noves tecnologies, que s’ha disparat en temps de confinament, ha provocat també un augment del nombre de casos de ciberassetjament.

Com si d’un any nou es tractés, fem balanç d’aquest any i les xifres no són bones. Durant aquest any 2020 hi ha hagut 80 feminicidis a l’estat espanyol, 42 dels quals considerats violència de gènere perquè l’assassinat ha estat comès per la parella o exparella. A Catalunya han estat 13 els feminicidis, 2 d’ells ens han tocat de ben a prop, a Terrassa, la nostra ciutat. De fet, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones de Terrassa (SIAD) ha atès gairebé un miler de persones de gener a octubre de 2020, el que representa un increment del 31% respecte al mateix període de l’any passat.

Amb aquest escrit, a banda de recordar i mantenir viu el record de totes les dones assassinades sota la xacra de la violència masclista, vull també expressar el meu reconeixement a les professionals dels serveis d’informació i atenció a les dones, que durant tot aquest temps de confinament han treballat de forma ininterrompuda per estar al costat de totes aquelles dones que ho han necessitat, així com a la Comissió de Seguiment del Protocol per a l’Abordatge Integral de la Violència Masclista en l’àmbit de la parella, que ha vetllat en tot moment per garantir-lo quan la violència masclista ens ha tocat de ben a prop. Així mateix, considero fonamental la tasca de les entitats i els grups de dones, que formen part de la xarxa de suport als barris de la ciutat, com agents clau en la detecció de les situacions de violència masclista i en la coordinació amb els serveis municipals.

Des de la Regidoria de Polítiques de gènere treballem i treballarem per assolir la igualtat real i efectiva entre dones i homes. Impulsem la coresponsabilitat que permeti compaginar la vida laboral, personal i de cures a dones i homes, la igualtat d’oportunitats a nivell laboral, i lluitem per prevenir i erradicar les violències masclistes en totes les seves formes. Espero que et sumis a la nostra lluita, perquè l’eliminació de la violència masclista és responsabilitat de totes i de tots.

To Top