Diners

BBVA i Sabadell es reparteixen la presidència i vicepresidència

El BBVA i el Banc Sabadell han acordat que, d’arribar a bon port les negociacions de la seva fusió, la presidència executiva del futur grup quedaria en mans de Carlos Torres, que ja ocupa aquest lloc al BBVA, i la vicepresidència no executiva seria per a Josep Oliu, el president del Sabadell. D’aquesta manera, els dos principals executius de les dues entitats s’asseurien en el Consell d’Administració del grup resultant, segons ha avançat El Confidencial i han confirmat a Efe fonts pròximes a les negociacions.

El conseller delegat del futur grup serà elegit pel BBVA, que actualment confia aquestes funcions en Onur Genç, mentre que el Sabadell aportarà, almenys en els primers mesos de la fusió, l’experiència del seu "número dos", Jaime Guardiola. El banquer barceloní jugarà un paper clau en la fusió de les dues entitats, però no està clar si arribarà a formar part del consell del futur grup, que serà el segon més gran d’Espanya, amb prop de 600.000 milions d’euros en actius i una mida molt propera al del nou CaixaBank, després de la integració de Bankia.

No obstant això, la suma del BBVA i el Sabadell tindrà el lideratge del negoci de pimes a Espanya i una important quota digital. La fusió de les dues entitats, segons fonts pròximes a bancs d’inversió i analistes, seria ben vista per part dels supervisors, ja que serviria per augmentar la presència del BBVA a mercats consolidats, com Espanya i el Regne Unit, enfront de països emergents i amb major risc.

Morositat
De fet la fusió amb el Sabadell restaria pes en el balanç del BBVA de països emergents com Turquia o Mèxic, com destacava recentment l’agència de qualificació creditícia Moody’s, que calculava també que la taxa de morositat del BBVA baixaria després de la integració de Banc Sabadell.

Moody’s preveu que la morositat del BBVA superi el 4,5% com a conseqüència de la venda de la seva filial als Estats Units, però pensa que aquesta dada millorarà, ja que caurà fins al 4,32% si la fusió amb el Sabadell es materialitza.

El Banc Sabadell compta amb l’assessorament de Goldman Sachs i Citi a les negociacions amb el BBVA, que té el suport de JP Morgan, al mateix temps que avança la "due diligence", o auditoria en profunditat, perquè les dues entitats coneguin els seus números. Deloitte serà l’encarregada de dur a terme aquests treballs per al BBVA, mentre que PwC ho farà per al Sabadell, en ambdós casos amb un termini orientatiu d’un mes ja que la idea és tenir una decisió presa a mitjans de desembre. El BBVA té l’assessorament legal de Garrigues, i el Sabadell el d’Uría Menéndez.

reunió amb els treballadors

La direcció de Banc Sabadell i els sindicats preveuen reprendre aquest dijous les negociacions sobre la retallada de personal de 1.800 empleats previst pel banc a Espanya, segons han explicat a Efe fonts coneixedores del calendari negociador.

CCOO, primer sindicat al banc, va demanar la setmana passada paralitzar uns dies els contactes després de transcendir que BBVA i Sabadell plantejaven fusionar-se, una pausa que va acceptar la direcció.

En l’última reunió negociadora, la del passat 12 de novembre, Banc Sabadell va presentar una nova proposta al comitè amb algunes millores de les condicions econòmiques de les prejubilacions i baixes incentivades per reduir la plantilla en 1.800 persones, una oferta que van rebutjar els sindicats en considerar-la "insuficient". En concret, el banc va posar sobre la taula prejubilacions amb el 72% del salari anual i la signatura d’un conveni especial amb actualització de l’1% anual.

To Top