El Nadal s’ha de celebrar i festejar malgrat la pandèmia que ens afecta. No podem permetre que s’aturi la ciutat i enguany, més que mai, hem de mantenir el seu esperit". Són paraules de l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, a l’inici de la presentació de la campanya de les festes de Nadal d’aquest any que va tenir lloc ahir al migdia al pati de la Casa Alegre de Sagrera. Ballart va estar acompanyat pels representants d’eixos comercials i d’entitats que participen en les activitats per dinamitzar la vida comercial i social.
Les persones responsables han treballat fins l’últim moment per fer un programa adient a les festes, però sent conscients que moltes propostes s’havien de reajustar a unes mesures que poden canviar d’un dia a l’altre. La campanya, doncs, presenta moltes novetats, especialment en canvis d’escenari per la seguretat i protecció de la ciutadania.
L’obertura oficial tindrà lloc el cap de setmana que ve, el divendres, 27 de novembre. Aquest dia tindrà lloc l’encesa de les llums de Nadal que, enguany, va més enllà del Centre històric i es reforça als districtes. També hi haurà il·luminació especial per les ximenes de les places Didó, Nova i Salvador Espriu; i decoració al Passeig del Comte d’Ègara i a les avingudes.
Consens
Ballart va explicar que aquest any s’hi destinen més diners, 130.000 euros, uns 20 mil més que el 2019 perquè s’ha ampliat i reforçat la il·luminació als barris, "tot amb l’ànim de reactivar l’economia malmesa per la crisi sanitària", va dir. L’alcalde va admetre que aquest tema i la seva despesa sempre porten polèmica i que per això ho havien parlat molt en el si de les comissions. "Els mateixos comerciants ens van demanar que volien mantenir els llums de Nadal perquè es considera que el benefici és major que si aquesta quantitat és repartís entre tots". Ballart va detallar que tocarien a 18,37 euros per establiment comercial i de serveis.
L’encesa de les llums de Nadal marca el compte enrere de les festes. Després d’accionar el comandament, hi haurà dues inauguracions més. Una d’elles serà l’avet gegant de 12 metres que, per primera vegada, presidirà el Raval. A pocs metres s’adequarà un espai en homenatge i record a la memòria de les persones que han mort a causa de la pandèmia.
L’avet, que també tindrà una rèplica a cada districte, és un element nou de la campanya 2020 i serà l’icona central del Raval de Montserrat. Enguany, el pessebre oficial es trasllada a la Plaça Vella i ho fa, segurament, per quedar-se en pròximes edicions perquè ja feia anys que pensàvem en aquesta reubicació", va remarcar Ballart.
El pessebre, doncs, farà estada sobre la tarima estable que hi ha la confluència del carrer Major amb el carrer de Cremat. Santi Pascual, de l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa, va coincidir amb l’alcalde que "l’emplaçament era millor" i va avançar, amb entusiasme, algun detall com que l’infant Jesús estarà en una caseta romana situada a Israel en runes. "Serà molt bonic", va pronosticar.
Canvi de lloc de les fires
No hi ha tanta complaença pel canvi de lloc entre els paradistes de la tradicional Fira de Santa Llúcia que, aquesta vegada, els reubiquen al Passeig del Comte d’Ègara i deixen la Plaça Vella. Quim Prunés, coordinador de la fira, no va compartir l’opinió de Ballart que és una bona opció. Al contrari. "Ja vam estar al Passeig fa uns vint anys amb motiu de les obres del pàrquing de la Plaça Vella. I la veritat és que serem uns set, gairebé la meitat dels participants. Hi ha firaires que els hi ha fet por perquè quan vam ser allà no va anar bé. Nosaltres voldríem tornar la Plaça Vella, que és el nostre emplaçament des de fa més de seixanta anys". També es muda la Fira d’Hivern de venda de bijuteria i complements personal i per la llar. Aquesta fira se’n va de la Rambla a la plaça del Progrés i comptarà amb 11 de les 30 parades habituals. L’obertura de les dues fires té un calendari diferent. La de Santa Llúcia s’inaugurarà el 4 de desembre i es podrà visitar fins al 21 de desembre. La d’hivern s’obrirà el 18 de desembre i estarà fins a Reis.
La campanya de Nadal és, sens dubte, un revulsiu per dinamitzar el comerç i els serveis, alguns dels quals estan patint molt per la Covid-19. En aquest context, les associacions de comerciants de la ciutat es bolcaran en promocions per animar a la ciutadania a comprar i sobretot anar a la botiga de proximitat. Els representants dels eixos comercials de la ciutat (TerrassaCentre, Ca N’Anglada, Sant Pere Nord, La Maurina i Ca N’Aurell van avançar ahir, després de l’alcalde Jordi Ballart, les seves iniciatives.
Promocions i regals
La llista és atractiva. Hi ha sortejos de paneres i vals de compra, tiquets de pàrquings gratuïts, obsequis, jocs (el del caganer), espectacles infantils, molta música d’ambient a fora i a dins de les botigues, i fins i tot recollida de fons solidaris per entitats que atenen a famílies i persones vulnerables. Els establiments es vestiran també de Nadal i hi haurà concursos d’aparadors amb premi i alguns d’ells instal·laran bústies per dipositar la carta als Reis Mags.
També hi haurà canvis a algunes de les activitats que es feien fora del Centre històric i que eren tot un clàssic de Nadal. A Ca N’Aurell, l’espectacle d’animació infantil de caga Tió amb Miqui Giménez es trasllada al pati de l’Escola Isaac Peral.
El Gremi d’Hostaleria de Terrassa i Comarca també se suma a les promocions. Ha preparat uns vals de 5, 20 i 50 euros per gastar en un dels establiments i ha comptat amb el patrocini del BBVA i de l’Ajuntament. El gremi també va recordar que està patint molt amb la crisi sanitària i que està ajudant a tothom, tant els associats com els que no ho estan.