Cultura i Espectacles

Vicenç Villatoro, pare, exposa els canvis socials en imatges

Als seus 91 anys, explica que mai hauria pensat que les imatges que ha captat al llarg de tants anys, "simplement de tot allò que em cridava l’atenció", apunta, acabarien exhibint-se en una mostra fotogràfica, titulada "La mirada inquieta". Del seu poble, Castro del Río, a Còrdova, on va néixer el 1929, són algunes de les captures que Vicenç Villatoro, el pare del periodista i escriptor, exposa fins al pròxim 28 de novembre al Centre Excursionista de Terrassa (CET).

La inèdita proposta s’emmarca en el primer Festival de Fotografia Emotiva, organitzat per Xafa’t, que la ciutat acull fins a tal data. La cita permet veure ara fins a onze exposicions en diferents espais de la ciutat. L’organització apunta que, previsiblement, la setmana vinent se n’incorporaran de nous.

Villatoro explica que va ser el fotògraf Cristóbal Castro, comissari de la mostra que aquests dies pot veure’s al CET, el que el va animar i va treballar perquè l’exhibició fos una realitat. L’entitat egarenca acull així una quarantena de fotos antigues fetes per Villatoro, amb una temàtica diversa, i en tot cas representatives dels canvis socials ocorreguts a Espanya a la segona meitat del segle XX. Partint encara de més anys enrere, de les processons de Setmana Santa a Castro del Río, arribant a les fotos sobre el "boom" del turisme a la Costa Brava i passant pels cartells de les pel·lícules eròtiques que els catalans anaven a veure a Perpinyà en el tardofranquisme; i per les imatges en què es mostren les peticions de llibertat per a Salvador Puigantich, executat el 1974 per la dictadura.

L’exposició també inclou captures familiars. De fet, Villatoro (que havia estat membre del grup fotogràfic del Casino del Comerç) explica que va ser precisament arran de la comunió del seu fill quan va començar a interessar-se per l’art d’immortalitzar la realitat.

To Top