Després de moltes baralles, de moltes reunions, les noves mesures crec que estan bastant bé. No és el que volíem, però podem dir que salvem els mobles. Quan no tens res, una miqueta, sembla molt". Així valorava Xavier Gómez, president del Gremi d’Hostaleria de Terrassa, el pla d’obertura progressiva de les activitats afectades per les mesures per fer front a la Covid-19. Des d’aquest dilluns, bars i restaurants podran tornar a obrir després de trenta-vuit dies tancats. Des del passat 16 d’octubre només podien mantenir l’activitat amb el menjar per portar. "Aquesta decisió no fa que no seguim emprenyats per tot els que ens estan fent. Hem estat uns titelles en mig d’un ball de contradiccions. Hem estat moneda de canvi polític", apunta Gómez.
El paquet de mesures presentades ahir pel vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó (nou intent d’escenificació d’una unitat fictícia) són bastant diferents de les filtrades dimarts i que van encendre encara més una part important de la societat catalana que està en peu de guerra per les restriccions i les seves afectacions.
Salut no ha aconseguit imposar les mesures previstes i s’ha donat una mica més de marge. Dilluns comença un nou intent de caminar cap a la normalitat quan els indicadors sanitaris són encara molt preocupants i en absolut s’apropen als que el mateix Govern havia assenyalat com a necessaris per començar la desescalada fa pocs dies.
Els indicadors epidèmics segueixen millorant a Catalunya, tot i que encara ha sumat 2.501 nous contagis en les últimes 24 hores, en les quals s’han notificat 50 morts més per Covid-19. Si bé han disminuït en més d’un centenar els pacients hospitalitzats per aquesta malaltia, la xifra d’ingressats a l’UCI segueix sent alta: 553 persones.
Per aquesta raó, el pla acordat pel Govern conté quatre trams, d’una durada de 15 dies cadascun, que són modulables i que es revisaran en funció de l’evolució de la pandèmia, podent fins i tot retrocedir de fase si fos necessari. Només en el cas que tot anés bé, la recuperació de l’activitat acabaria d’aquí a dos mesos, a mitjans de gener.
Condicions
Bars i restaurants obriran dilluns que ve amb unes limitacions d’aforament i horaris menors que les previstes inicialment pel Departament de Salut. Les terrasses de bars i restaurants podran obrir sense restriccions d’aforament, encara que amb una distància mínima de 2 metres entre taules i una limitació de 4 persones per taula.
També es podrà menjar i beure a l’interior, en aquest cas amb aforament del 30% i assegurant una ventilació adequada, en un horari entre les sis del matí fins a les 9.30 de la nit, abans del toc de queda nocturn (de les deu del vespre fins a les sis del matí), que es mantindrà durant les quatre fases.
Les restriccions en la restauració són més lleus de les que preveia inicialment el polèmic esborrany del Departament de Salut, que plantejava una obertura al 30% d’aforament tant en terrasses com a l’interior i només fins a les cinc de la tarda.
Pel president del Gremi d’Hostaleria de Terrassa, Xavier Gómez, l’obertura fins a les 9.30 de la nit "pot ser bona pels bars, però no pels restaurants. Som llatins i tenim una forma de vida que ara no podem canviar de cop. No podem anar a sopar tots a les vuit del vespre. Encara no sé com queda el menjar per portar a casa, però crec que en aquesta situació és millor com a restaurant un bon "take away" que obrir al vespre".
A partir del dilluns podran recuperar actitiva cinemes, teatres i sales de concerts al 50% del seu aforament, i amb un màxim de 500 persones en total, i també hauran d’acabar abans del toc de queda.
Pel que fa a l’esport, podran obrir els centres amb activitats a l’aire lliure al cinquanta per cent de l’aforament; en espais tancats, serà al trenta per cent, amb cita prèvia i sense ús de vestuaris, excepte en les piscines.
També s’aixeca la restricció als establiments comercials de més de 800 metres quadrats, que podran obrir tot el seu espai, però amb un aforament total del 30%, mentre que les reunions privades seguiran sent de màxim 6 persones.
Cal recordar que tant les activitats culturals com també les esportives estavan tancades des del passat 30 d’octubre.
A les universitats i escoles continuaran vigents les mesures que hi ha establertes ara de presencialitat a infantil, primària i ESO; i a batxillerat i universitats amb docència de teòrica virtual. Pel que fa a les extraescolars, continuen obertes les activitats extraescolars i esportives organitzades pels centres educatius amb els grups estables de les activitats lectives.
El toc de queda nocturn es mantindrà durant els quatres trams, que s’allarguen fins el 18 de gener mínim, de manera que el Cap d’Any s’haurà de celebrar a casa. En canvi, si tot va segons el previst, estaran permesos els desplaçaments durant les dates nadalenques, ja que totes les restriccions a la mobilitat s’aixecaran el 21 de desembre.
Confinament de Catalunya
El cas és que l’actual confinament perimetral de Catalunya durant tots els dies de la setmana es mantindrà només el primer mes i les restriccions del cap de setmana s’aniran ampliant: municipi en el primer tram (del 23 de novembre al 6 de desembre), comarcal en el segon (del 7 al 20 de desembre) i cap restricció a partir del 21 de desembre.
En aquesta data, si la situació epidemiològica no ha empitjorat, Catalunya serà a la tercera fase, en la qual estaran autoritzades les reunions de deu persones, tot i que en els àpats de Nadal "com menys siguem, millor", ha destacat Aragonès. El vicepresident ha recalcat que això no és pròpiament "un pla de desescalada com el de la passada primavera", sinó que només és per permetre "el retorn progressiu d’activitat" econòmica.
Entre crides a la prudència i a complir les normes, ha avisat que, si les dades epidemiològiques no ho permeten, Catalunya no passarà al següent tram i que fins i tot hi ha la possibilitat que es retrocedeixi, si cal. "No volem ni podem córrer massa: el juny passat vam anar massa ràpid i per això la segona onada de la Covid va arribar abans a Catalunya", ha alertat.
En paral·lel a la recuperació de l’activitat, Aragonès ha explicat que el Departament de Salut reforçarà la detecció de positius de covid a través de rastrejadors i tests.
Per la seva banda, Budó ha remarcat que l’obertura de bars, restaurants, cinemes o teatres s’hauria de compensar "reduint d’altres activitats", entre elles la mobilitat laboral, de manera que ha recomanat teletreballar sempre que es pugui.