Diners

Els preus van caure un 1,1% interanual durant l’octubre a Catalunya

Els preus van caure un 1,1% interanual a l’octubre a Catalunya, sis dècimes més que al setembre, segons les dades que ahir va publicar l’Institut Nacional d’Estadística (INE). En el conjunt d’Espanya, l’índex de preus de consum (IPC) va caure a l’octubre el 0,8% interanual, quatre dècimes més que al setembre.

Així, la caiguda dels preus és més accentuada a Catalunya que en el conjunt d’Espanya, i de fet és una de les comunitats on més van caure, només superada per Castella-la Manxa i la Rioja, amb descensos interanuals de l’1,2% i al mateix nivell que la Comunitat de Madrid i Castella Lleó (-1,1% ambdues).

Durant aquest any, és a dir, de gener a octubre, Catalunya acumula una caiguda dels preus de l’1,2% interanual en relació al mateix període del 2019.

De l’anàlisi de la composició de la cistella de productes podem destacar que els productes amb índexs més negatius i, per tant, més deflacionaris han estat el transport (-5,5%), les comunicacions (-4,2%) i l’ensenyament (-4,1%). Quant als productes que incrementen el seupreu, podem destacar els aliments i begudes no alcohòliques, que, igual que el mes passat, s’encareixen en un 2,5%. la reducció de preus en les comunicacions té a veure amb la baixada de preus en telefonia, en comparació a l’any passat.

En el conjunt d’Espanya, la caiguda de l’IPC s’explica fonamentalment per l’abaratiment de l’electricitat.

De les quatre dècimes de diferència a nivell nacional entre la taxa interanual de setembre i la d’octubre, tres dècimes són atribuïbles al grup de l’habitatge, que va caure el 3,6% per la baixada dels preus de l’electricitat, i l’altra desena es deu a la davallada del 4,2% del grup de comunicacions, com a conseqüència de la disminució dels preus dels serveis empaquetats de telefonia.

Inflació subjacent
La inflació subjacent estatal, que és aquella que no té en compte ni els aliments no elaborats ni el preu dels carburants i que, per tant, captura amb major fiabilitat l’estat real de l’economia, atès que evita la volatilitat inherent al comportament del preu del petroli, es situa en el 0,3%, una dècima per sota del mes passat (0,4%). La diferència respecte l’índex general (-0,8%), que sí que incorpora els aliments no elaborats i els carburants, és, doncs, d’1,1 punts percentuals.

En un comunicat, CCOO, demana després de conèixer les dades oficials d l’IPC, "un esforç en mesures sanitàries i de suport a rendes i empreses, en un entorn de contracció i reducció dels ingressos fiscals, comporta un increment significatiu del deute públic. Aquest deute pot limitar la capacitat de resposta futura i comportar condicionalitat a l’hora d’haver-ho de refinançar als mercats. Aquest context exigeix d’un màxim d’atenció a l’hora de fer efectiva la inversió pública. Com recorda l’FMI és hora de potenciar les estratègies de contenció, d’activar inversions públiques intensives en ocupació, però també d’incrementar l’eficiència i progressivitat en la recaptació. És hora de més concertació en la definició de les mesures del pla de reactivació a nivell de Catalunya, però també de les estratègies sectorials i territorials".

Tenint en compte les dades relatives a l’índex de preus al consum publicades per l’INE, Pimec considera que en una situació de debilitat econòmica com aquesta, cal garantir la continuïtat de les empreses i l’ocupació que generen per mantenir la demanda. Per això reclama que aquells sectors més afectats per les mesures preses per contenir la pandèmia rebin compensacions que els permetin continuar amb la seva activitat. Per Pimec, l’IPC d’octubre, negatiu, mostra els desequilibris provocats per la crisi de la Covid-19 en relació a l’activitat econòmica.

To Top