No ha existit marge per a una mínima distensió. La lluita entre Salut i Empresa, és a dir, entre ERC i JxCat, ha caigut del costat de Salut. Aquests criteris s’han imposat sobre les considerables demandes econòmiques. Així, el Procicat va aprovar ahir una pròrroga de les mesures restrictives que ja van avançar des del Govern dilluns i que es van concretar. L’elevada ocupació de llits de les Unitats de Cures Intensives de Catalunya, concretament 583 ingressats en dades d’ahir (abans de començar la pandèmia el total de llits d’UCI a Catalunya era de 600), ha estat determinant en aquesta decisió. Malgrat que els indicadors, especialment el risc de transmissió ha baixat per sota de 0,9, són positius, la Generalitat ha optat per mantenir el gruix de restriccions un mínim de deu dies més. La decisió de continuar amb el tancament d’un bon nombre de sectors ha generat, lògicament, grans crítiques i una situació de descontentament social que va en augment.
La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Interior, el terrassenc Miquel Sàmper, van ser ahir els encarregats d’anunciar l’acord de Govern. En el seu missatge van voler introduir un horitzó d’esperança. Van anunciar que la Generalitat està treballant ja en un pla de "descompressió" (sembla que utilitzar la paraula desescalada ara no toca per tot el que ha significat). Lèxic a part, des del Govern s’aplica una continuació de les restriccions, però s’anuncia un horitzó final per limitar l’afectació social de les mesures.
Necessitat
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que s’ha reincorporat a la feina després de superar la Covid-19, implorava la pròrroga. "Necessitem aquests deu dies". I afegia que "després d’aquest període no sortirem amb uns indicadors extraordinaris, però sí millors que els d’ara i podrem recuperar activitat i gestionar millor la pandèmia".
El comitè tècnic del Pla d’Emergències de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) ha acordat mantenir el tancament de bars i restaurants a tota la comunitat durant deu dies més, fins al pròxim 23 de novembre. Segueixen també la resta de restriccions en vigor com el confinament perimetral de Catalunya, el toc de queda i el confinament municipal de cap de setmana, permetrà l’obertura amb cita prèvia dels centres d’estètica, massatges i serveis sanitaris. A més, s’ha acordat establir una limitació en 100 persones als centres de culte, que s’afegeix a la reducció de l’aforament al 30%, per evitar situacions com la que es va produir aquest cap de setmana amb la presència d’unes 600 persones en un acte de beatificació a la Sagrada Família de Barcelona.
Així, Terrassa viurà des de les sis d’aquest matí fins a la mateixa hora de dilluns el tercer cap de setmana seguit de confinament municipal. No es pot sortir o entrar a la ciutat exceptuant els moviments que estiguin justificats, com l’assistència a centres sanitaris, per anar a treballar, a l’escola o cuidar persones dependents. La setmana vinent es tornarà a repetir el confinament.
La pròrroga també afecta a la suspensió de les activitats culturals i extraescolars. Es mantenen tancats els clubs esportius i gimnasos, així com les competicions que no són de caràcter estatal.
La consellera de Salut, Alba Vergés, va avançar que ja s’està començant a treballar en un pla per retornar l’activitat afectada per les mesures aplicades per a contenir la segona onada de la COVID-19 a Catalunya. La titular de Salut va dir que aquest pla s’emmarca en la voluntat del Govern de "derrotar el virus i recuperar activitat, cercant un equilibri entre l’epidèmia i la vitalitat econòmica social i emocional del país". "Ens permetrà posar horitzó a una desescalada que hem de fer progressiva i no de cop, ben treballada, amb consens i amb rigor científic, en el si del Govern i amb tots els sectors implicats", va emfatitzar Vergés abans de concretar que, en primer terme, el pla contempla el retorn d’activitats que suposen un menor risc epidemiològic, com les que es fan a l’aire lliure, on s’inclou la restauració en terrasses.
El conseller d’Interior va remarcar que per fer front a la pandèmia i evitar una tercera onada cal un canvi de costums. "Les mesures que han de durar més són les estructurals, les de canvis d’hàbits. Si som capaços de fer-les nostres, serà més fàcil iniciar aquest plantejament de descompressió d’aquestes mesures que volem fer després del 22 de novembre", va dir Sàmper.
Injustificable
Per la seva part, la patronal de l’oci nocturn Fecasarm ha titllat d’"injustificable" la nova pròrroga del tancament dels bars i restaurants perquè considera que el Govern està "improvisant" "sense cap mirament" i posant en risc amb les seves mesures "la supervivència de milers de famílies", i ha anunciat que la impugnarà. En un comunicat, la patronal de l’oci nocturn ha assenyalat que les ajudes aprovades pel Govern fins a la data "no cobreixen ni un 3% de les pèrdues provocades per les mesures imposades" i ha qualificat de "broma de mal gust" que la consellera Vergés, hagi dit que s’està buscant "l’equilibri amb la vitalitat econòmica".
Mentrestant, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat un termini de dos dies a la Generalitat perquè justifiqui la pròrroga del tancament de la restauració, l’hostaleria i les sales de joc i ha rebutjat suspendre cautelarment les restriccions del Govern per tallar la pandèmia.