La meitat dels ‘millennials’ (nascuts entre 1978 i 1999) no confien en rebre una pensió pública en el moment de la seva jubilació i tres quartes parts consideren que l’augment del dèficit de la Seguretat Social amenaça la viabilitat del sistema, segons la IX enquesta elaborada per l’Institut BBVA de Pensions. Aquestes expectatives expliquen per què vuit de cada deu (81%) opinen que cal reformar el sistema de pensions. No obstant això, del total dels enquestats, només dos de cada deu (19%) han començat a estalviar per a la jubilació.
L’enquesta es va realitzar entre el 16 de setembre i el 15 d’octubre a una mostra representativa de 3.085 entrevistes a residents a Espanya nascuts entre 1978 i 1999, l’anomenada generació ‘Millennial’.
El sondeig mostra que els ‘millennials’ són conscients de la importància de l’estalvi, tot i que, entre els entrevistats a Catalunya, només al voltant de quatre de cada deu (39%) dediquen habitualment una part dels seus ingressos mensuals a algun producte d’estalvi. D’entre els que no estalvien, gairebé la meitat (48%) asseguren que els seus ingressos no els ho permeten.
Durant el confinament, el 53% dels millennials enquestats a Catalunya va aconseguir estalviar, però, un cop finalitzat, la proporció dels que segueixen estalviant ha descendit al 45%. En aquest sentit, la majoria, el 53%, declara que la crisi no canviarà els seus comportaments de despesa i estalvi en els propers anys.
Així mateix, prop d’una cinquena part (19%) afirma haver començat a estalviar per a la jubilació, si bé, entre els que no han començat a fer-ho, el 58% creu que és convenient fer-ho, començant al voltant dels 38 anys.
L’horitzó de la jubilació encara queda llunyà per als ‘millennials’. Gairebé la meitat dels entrevistats a Catalunya (47%) no han pensat a quina edat els agradaria jubilar-se, però prop d’una altra meitat (48%) declara que li agradaria jubilar-se el més aviat possible o, en tot cas, abans dels 65 anys . Només un 4% es vol jubilar tan tard com pugui.
Dèficits
Els ‘millennials’ no desconeixen les dificultats a què s’enfronta el sistema de pensions: tres quartes parts dels enquestats a Catalunya (74%) opinen que el dèficit de la Seguretat Social anirà en augment per l’elevada esperança de vida, el que amenaça la viabilitat del sistema, i només un de cada dos (un 51%) confia en aconseguir una pensió pública quan arribi a la jubilació. No estranya que, donades aquestes expectatives, vuit de cada deu (81%) consideren necessari reformar el sistema de pensions; d’ells, sis de cada deu (62%) creuen que convé fer-ho de forma profunda.
Entre la bateria d’opcions que es presenten als enquestats per intentar reduir la despesa en pensions, la preferida (41%) és la d’introduir un nou càlcul per a les pensions de manera que cada pensionista cobri en funció del que cotitzat durant la seva vida laboral, d’acord amb la lògica dels sistemes de comptes nocionals. A continuació li segueix reduir l’import de les pensions més altes (31% dels enquestats a Catalunya).
No obstant això, cal pensar que aquesta preferència per unes pensions més ajustades a les cotitzacions efectuades durant la carrera laboral es basa en la percepció errònia de que el total de la pensió que cobren actualment els pensionistes al llarg de tota la seva vida de jubilats és menor que tot el que han cotitzat a la Seguretat Social pel seu treball . Així ho creuen dues terceres parts dels entrevistats a Catalunya (66%), una proporció que gairebé multiplica per set a la dels que pensen, correctament, que, de mitjana, els pensionistes cobren més del que han cotitzat (10%).
Complement
D’altra banda, si bé un terç dels entrevistats (32%) creu que el model ideal de sistema de pensions és l’actual, el 50% prefereix un sistema en què una pensió pública bàsica es complementi amb estalvi privat, tant el promogut per les empreses per als seus treballadors (previsió ocupacional) com el que cadascú hagi estat capaç d’acumular individualment (previsió individual).
El suport als plans de pensions del sistema d’ocupació és ampli entre els millennials, en particular, entre els entrevistats a Catalunya. Són majoria els que creuen que el Govern hauria d’augmentar els incentius fiscals a les empreses que ofereixen plans de pensions per als seus empleats (64%), i fins i tot els que pensen que hauria d’exigir a les empreses que proveeixin als seus assalariats com plans com a part de la retribució (68%).