El sector cultural es va concentrar ahir per segon dijous consecutiu a la Plaça Vella, per defensar que la cultura és segura i reclamar la reobertura de les activitats culturals. Actors, programadors culturals, músics, companyies, bandes, productores, sales i agències de contractació anuncien que sortiran cada setmana al carrer per recordar que la cultura és avui “més imprescindible que mai” i que el teatre, la música, el circ, la dansa, les arts visuals, les escoles artístiques i els espais de creació, expressió, exhibició artística han d’esdevenir una eina de salut en moments d’abatiment social.
Ahir la Plaça Vella es va omplir de mascaretes emmordassades, com a símbol del tancament forçat a què es veuen forçats milers de professionals de la cultura a la ciutat. Entre els congregats, un músic amb la foto d’una gran taula de so amb el lema “En venda per tancament de la cultura”.
Sobre l’escenari, Núria Segovia, directora de La Casa de la Música, i el raper MarkusFM van donar lectura de nou al manifest del món de la cultura a Terrassa, que denuncia que molts professionals del sector no ingressen un sol euro des de l’inici de la pandèmia i recorda que “en els darrers vuit mesos ha quedat plenament demostrat que podem fer cultura segura”.
La protesta va coincidir ahir amb l’anunci de la Generalitat que prorroga deu dies més els tancaments, també el de les activitats culturals. MarkusFM va rebutxar la pròrroga i va demanar que “en la desescalada, se’ns tingui en compte”.
“Hi ha els museus oberts -va afegir- i no entenem que altra gent estiguem parats”. El raper va llençar una demanda a l’Ajuntament perquè “se’ns inclogui en el calendari cultural de la ciutat “i a les escoles, perquè “programin cultura”.
Les protestes continuaran les pròximes setmanes, amb concentracions o bé amb recorreguts de protesta per la ciutat.