Terrassa

Rebaixa en la taxa de residus pels negocis obligats a tancar

El ple municipal va aprovar divendres els impostos i taxes corresponents a l’exercici 2021, un paquet fiscal que congela la majoria de tributs -IBI, IAE, taxa de residus- i que inclou novetats de darrera hora. A través de dues autoesmenes, el govern va incorporar nous ajuts per compensar les pèrdues dels sectors obligats a tancar durant la pandèmia.

El primer bonificarà mensualment la taxa de residus a aquelles activitats que s’aturin durant el 2021. Cada mes s’aplicarà un 10 per cent de descompte en l’import de la taxa, “que arribarà al 100 per cent si el tancament es perllonga deu mesos”, va explicar la portaveu del govern Núria Marín. Pel que fa a l’oci nocturn, una disposició transitòria per 2021 eximirà als empresaris de la nit de pagar la taxa de recollida de residus comercials.

Possibilistes i resilients
La proposta d’ordenances de l’executiu ha tirat endavant amb el vot favorable dels socis de govern i l’abstenció de l’oposició. Els grups han vist com la majoria de Tot per Terrassa i ERC feien seva la proposta de PSC i Ciutadans d’ampliar els ajuts a tots els sectors afectats. Els grups havien qüestionat la decisió municipal de suspendre la taxa de terrasses, deixant fora els hostalers sense taules al carrer i altres negocis que també han obligat a tancar.

Marín va recordar ahir que les ordenances de 2021 s’hi han dissenyat en un context “ple d’incerteses” que no ha permès aprovar impostos i pressupost en una mateixa sessió. La portaveu defensa que el govern ha fet tributs “possibilistes”, que “mantenen la pressió fiscal” i “resilients”, amb un “ampli paquet de bonificacions”.

A banda de la supressió de la taxa de terrasses, hi haurà bonificacions a l’IBI i a l’impost de construccions per a fomentar l’ampliació i rehabilitació de naus industrials, especialment a l’interior de la trama urbana. També s’ha corregit la taxa de guals dels carrers de plataforma única, als que s’aplicarà el coeficient mínim.

D’altre banda, les iniciatives del viver d’empreses tindran una bonificació del 10 per cent del preu públic el primer any d’implantació, sempre que facin foment de la responsabilitat social corporativa.

Un informe econòmic
En el torn d’intervencions, el PSC va ser ahir el més crític amb la proposta fiscal del govern. El president del grup, Alfredo Vega, va celebrar el gest d’ampliar les bonificacions, però va criticar que la proposta fiscal arribi “sense un informe de la situació del teixit econòmic i social de la ciutat” i sense “la visió política” de l’executiu ni “propostes per superar la situació”.

L’ex alcalde socialista, que va veure com els socis de govern tombaven les seves dues esmenes a les ordenances, va recordar que els tributs s’aproven aquest any sense un procés de difusió i debat ciutadà i va criticar que es votin com un punt de l’ordre del diai no en ple extraordinari.

Des de Junts per Terrassa, Meritxell Lluís va recordar que l’IBI “fa deu anys que augmenta” i que la taxa de residus va créixer un 5% el 2020. La portaveu va demanar un “esforç pedagògic” per informar dels fraccionaments els contribuents més castigats per la crisi i va proposar “una tarifa plana fiscal personalitzada” pels pressupostos familiars més precaris.

En el torn de Ciutadans, el grup també va demanar un esforç de difusió en un exercici difícil com l’actual. La formació valora que es congelin els tributs i que el govern hagi apostat per l’equitat fiscal, però no va perdre l’oportunitat de qüestionar la taxa de residus i la gestió de la neteja. “La brutícia no és només incivisme. L’any passat la taxa de residus va pujar un 5 per cent i el servei no ha millorat. El que hi ha és un problema de gestió”.

Contenció fiscal i futur
Al debat d’ordenances el contrapunt el va posar Isaac Albert, tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Projecció de Ciutat. El republicà va convidar a observar els tributs amb mirada llarga. Va explicar que el govern “ha fet l’esforç de contenció fiscal i reformular objectius” i va advertir que renunciar a ingressos condicionarà les polítiques de futur. Els ingressosde la taxa de residus, va recordar, financen només el 60 per cent del cost del servei. “La taxa està bonificada en un 32%, cinc milions d’euros” cada any.

“La gestió del dia a dia no ens ha d’hipotecar l’endemà”, va insistir Albert, convençut que “la ciutat que tenim és el resultat de les decisions preses”. Actualment, diu, “Terrassa inverteix menys de mil euros per ciutadà, mentre Sabadell gasta 1.100, Mataró 1.150 i Tarragona més de 1300”.

To Top