Els professionals de la sanitat pública a Terrassa van denunciar ahir, una vegada més, la manca de recursos i d’equipament per fer front a l’impacte del segona onada de la pandèmia provocada per la Covid-19. I, després de reprovar la gestió que en fa el departament de Salut sobre la situació actual d’extrema gravetat, van anunciar que es mobilitzaren per fer sentir una vegada més la seva veu al carrer.
Ho van dir en una roda de premsa pública convocada a les 12 h del migdia a la plaça de Lluís Companys. Una hora i un lloc que va atreure l’atenció i l’interès de ciutadans que estaven gaudint de l’espai públic i d’altres que caminaven per l’entorn i es van aturar en veure la protesta. L’acte no va passar desapercebut perquè els representants de les plantilles estaven acompanyants de grans pancartes reivindicatives i de més d’un centenar de persones que els hi donaven suport. Al capdavant hi eren els presidents dels comitès del Consorci Sanitari de Terrassa, CST (gestor de l’Hospital de Terrassa i de centres de primària), Xavier Lleonart; de MútuaTerrassa, Victòria Ortega; i de l’Hospital Sant Llàtzer, Carla Tobard. Els tres van estar acompanyats per Baldo Arnau i Esther Fernández, membres de la plataforma Marea Blanca (MB) en defensa de la sanitat pública.
Preocupació
Els representants van fer lectura d’un manifest reivindicatiu que signen comitès d’empresa de les entitats citades i que conclou que l’atenció sanitària a tots els seus nivells assistencials a Terrassa és molt preocupant i que requereix mesures urgents per minorar-la.
Els agents socials i laborals del sector van donar a conèixer una llarga llista de demandes, entre les que van citar com a molt importants l’augment de llits hospitalaris a la comarca i no tancar plantes per manca de recursos o accions d’estalvi; millorar les condicions de l’assistència primària tant en l’àmbit d’equip humà com de pressupost; replantejar l’atenció telefònica; garantir els equips de protecció individual (EPI) a totes les persones homologades; i recursos per facilitar les tasques d’atenció a domicili. La presidenta del comitè de MútuaTerrassa, Victòria Ortega, va exemplaritzar que fins al mes de juny no van tenir canvi de mascareta cada 24 hores i que hi ha professionals que han d’usar el seu vehicle particular per domicilis, un fet que en la seva opinió obre el risc de contagi del virus. I a més va criticar que han de fer compres privades de roba sanitària. També es va reclamar donar solució a les llistes d’espera. En aquest sentit, Baldo Arnau, de Marea Blanca, va alertar que Terrassa ja tenia 71.687 persones al desembre de l’any 2019 i que, segurament, aquesta xifra s’ha doblat o més el dia d’avui. Arnau també va matisar que no la podien donar actualitzada perquè les dades s’han deixat de publicar-se amb l’inici de la sobtada crisi sanitària.
Els representants van recordar que fa anys que pateixen retallades i que, amb la pandèmia, s’han vist agreujades perquè els medis són insuficients. El president del comitè del CST, Xavier Lleonart, va ser molt explícit quan va dir que “hi ha professionals que marxen cap a altres països esgotats del sobreesforç perquè les condicions són millors” i va relatar una carta testimonial d’un metge de Madrid que ha emigrat a Portugal.
Més pressupost
LLeonart va dibuixar un panorama de la situació laboral poc encoratjador. “La paga que ens han donat en reconeixement a la feina per la Covid ha estat una estafa i el personal segueix treballant de manera improvisada. Es contracten professionals per hores i dies. Això és una misèria”. En aquesta tessitura, Lleonart va reclamar un increment del 50% en el pressupost de salut, que s’abonin tots els endarreriments i s’apliqui un augment salarial del 20%. També demanen una retribució mínima de l’hora extraordinària o d’atenció continuada d’un 150% del preu de l’hora ordinària, perquè van dir que ara mateix la quantitat que els hi paguen és la mateixa.
En el torn final, Esther Fernández, de Marea Blanca, va fer una crida “a l’alcalde Jordi Ballart, perquè intercedís davant Salut, i a tota la ciutadania perquè s’uneixen en una lluita activa”. Fernández va avançar que “es mobilitzarem si no hi ha una resposta molt urgent per revertir la situació.