Terrassa

La segona onada dispara el risc de rebrot

La segona onada de la pandèmia avança sense treva a la ciutat. De fet, Terrassa es troba en el moment de màxim risc de rebrot des que el març passat va començar la crisi del coronavirus. Aquest índex se situava ahir en els 1.034 punts, segons el Departament de Salut. A més, quatre egarencs han perdut la vida en l’última setmana a causa de la Covid-19, de manera que el nombre de terrassencs que han traspassat per culpa de la pandèmia arriba als 286.

A més, 107 egarencs es troben ingressats (amb dades de diumenge passat) pels efectes de la Covid-19. D’aquests, 13 estan en una Unitat de Cures Intensives (UCI). La darrera setmana hi ha hagut un total de 965 casos nous de terrassencs amb coronavirus, mentre que l’índex de velocitat de contagi a la ciutat se situa en 1,37 (és a dir, que cada persona infectada en contagia gairebé una i mitja més).

Les dades de pacients atesos als hospitals de la ciutat també va en augment. Ahir hi havia als centres sanitaris de Terrassa fins a 183 persones hospitalitzades a conseqüència del coronavirus (divendres passat se’n comptaven 140).

El nombre de pacients amb Covid-19 que ahir es trobaven a l’UCI dels centres sanitaris de la ciutat era de 17, els mateixos que divendres.

Pel que fa a les dades d’ahir del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), l’Hospital de Terrassa tenia 69 persones ingressades per Covid-19, més uns altres nou pacients que es trobaven a l’UCI. A l’Hospital Sant Llàtzer hi havia tres ingressos, mentre que vuit persones més estaven en hospitalització domiciliària.

En relació a Mútua Terrassa, l’increment ha estat significatiu, donat que es va passar de les 76 hospitalitzacions de divendres a les 94 del dilluns. En concret, ahir hi havia 9 pacients amb Covid-19 a l’UCI de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa; tres més es trobaven a la unitat de semicrítics; 77 persones estaven hospitalitzats en planta, mentre que cinc pacients amb coronavirus requerien d’una hospitalització domiciliària.

A Catalunya
L’epidèmia segueix propagant-se sense control a Catalunya, on ahir va informar-se de 4.167 nous positius les últimes 24 hores i van afegir-se 25 morts a la llista de víctimes, mentre segueixen creixent els hospitalitzats, que ja són més de 2 mil; 347 d’ells, a l’UCI, cinc més que diumenge. Segons les dades epidemiològiques actualitzades ahir pel Departament de Salut, la incidència acumulada de casos els darrers 14 dies (IA14) és de 572,2 per cada 100 mil habitants; més del doble que a principis d’octubre.

El risc de rebrot (EPG), que mesura l’índex de creixement potencial de l’epidèmia, s’ha situat en 841 punts, gairebé el doble que el màxim de la primera onada, que va ser de 454 el 20 de març, i 53 punts més que diumenge. Es considera un risc alt a partir de 100 punts.

L’única dada que es manté estable respecte al diumenge és la velocitat de reproducció de la malaltia, que es va mantenir ahir en una Rt d’1,53; és a dir, que cada 100 persones infectades en contagien 153¡ més. Les dades no milloren com esperaven els epidemiòlegs en complir-se deu dies de tancament de bars i restaurants a tot Catalunya.

La tensió als hospitals continua creixent, amb 2.017 pacients amb Covid ingressats, 132 més que diumenge. D’aquests, 347 estan greus a l’UCI. És un nombre similar als malalts de coronavirus que eren a l’UCI el passat 12 de maig, i que ja representen el 38 per cent del total dels llits de crítics habituals que hi ha a Catalunya (915).

En la setmana del 16 al 22 d’octubre, han ingressat en les UCI 300 persones, el doble que la setmana del 2 al 8 d’octubre, mentre que també s’ha duplicat el nombre de persones mortes en una setmana (177) respecte a principis d’aquest mes. Així, la mortalitat de la malaltia es troba en xifres similars a les que es registraven a mitjan maig.

Confinament el cap de setmana
Des de l’inici de la pandèmia, han mort a Catalunya 13.819 persones, mentre que el nombre total de contagiats ascendeix ja fins als 235.037.

El Barcelonès, la comarca més poblada i densa de Catalunya, té una velocitat de transmissió de la malaltia d’1,46; mentre que a la ciutat de Barcelona l’EPG s’ha situat en 728, amb una velocitat de transmissió del virus (Rt) d’1,43.

El Govern ha posat sobre la taula la possibilitat de decretar confinaments durant els caps de setmana per tallar la propagació descontrolada de l’epidèmia. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó (JxCat), ha admès que té “sobre la taula” la possibilitat de decretar confinaments de cap de setmana, dies en què hi ha “més interacció social”.

D’altre banda, la consellera de Salut, Alba Vergés ( ERC), no ha plantejat aquesta possibilitat en una reunió de treball que ha celebrat avui amb el ministre de Sanidad, Salvador Illa.

Fonts del Ministerio de Sanidad han recordat que un confinament de cap de setmana requeriria un nou decret d’estat d’alarma, ja que l’actual només contempla confinaments nocturns.

Per la seva part, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha reafirmat que la situació actual apunta que seran necessàries noves mesures i ha corroborat que “el confinament de cap de setmana s’ha posat sobre la taula”, encara que en els pròxims dies hauran d'”acabar de configurar quin serà el nou pas ” que haurà de fer Catalunya per “doblegar la corba”.

To Top