EL Testament Vital o Document de Voluntats Anticipades és un document que en certa manera s’assembla al testament que tothom coneix, ja que es tracta d’un recull de les voluntats d’una persona. Però la diferència està en que el testament plasma les voluntats d’una persona envers al seu patrimoni una vegada la persona mor. En canvi ,el Testament Vital, res té a veure amb el patrimoni i a més tindrà efectes en vida de la persona.
El testament vital és un document on una persona manifesta la seva voluntat sobre unes possibles cures o tractaments que vol o que no vol que se li apliquin en un moment donat.
De fet el text d’un d’aquest document és habitual que comenci de la següent manera:
" Exposo que, en el supòsit de trobar-me en una situació en la que no pugui decidir sobre la meva atenció mèdica arrel del meu deteriorament físic i/o mental, per trobar-me en un dels estats clínics enumerats en el punt X d’aquest document, i si dos metges independents coincideixen en que la meva situació és irreversible, la meva voluntat és la següent:"
I llavors segueix amb observacions del tipus: que no s’allargui la vida per mitjans artificials, que se’m subministrin els fàrmacs necessaris per pal·liar al màxim el meu malestar ja sigui per sofriment físic o psíquics… i un llarg etcètera que podem modelar "al nostre gust".
Una observació molt important és que les decisions preses en aquest document, només tindran efecte sempre i quan el pacient no pugui decidir, ja sigui perquè estigui inconscient o per qualsevol altre motiu. "- Què vull dir amb això?" Que si la persona és plenament conscient i té facultats per decidir, sempre prevaldrà la seva paraula contra allò que va escriure en un moment donat en un document de voluntats anticipades.
Un altre punt essencial és el fet de que aquest document, a part de només tenir validesa quan la persona no pot decidir, també s’ha de complir el requisit de que dos metges coincideixin en el fet de que la situació és irreversible.
Hi ha dues maneres de fer el Testament Vital, la primera és a través dels serveis d’atenció al client dels hospitals o centres d’atenció primària, i la segona en una Notaria.
En ambdós casos, els documents que necessitarem són el nostre DNI per poder identificar-nos i la targeta sanitària per tal de poder inscriure el document al Registre de Voluntats Anticipades de la Conselleria de Sanitat de la Generalitat de Catalunya a fi de que pugui ser consultat per l’Administració Sanitària. L’única diferència és que si el tràmit es realitza en un centre sanitari, necessitarem la presència de tres testimonis que signin el document amb nosaltres. En canvi a la notaria, és el Notari l’únic que signa el document amb nosaltres.
A més, tot document de Voluntats Anticipades ha de nomenar un representant, el qual serà l’interlocutor vàlid i necessari amb els sanitaris a l’hora d’aplicar les decisions escrites al document. Aquesta persona haurà de ser major d’edat, no caldrà que accepti el càrrec, i pot ser familiar de la persona que signa.
Evidentment hi ha dos punts en un Testament Vital estàndard que són les següents: s’allibera als metges que l’atenguin de tota responsabilitat civil i penal que pogués derivar-se per portar a terme les instruccions del document i la reserva del dret a revocació del document en qualsevol moment.
El primer punt és lògic des del punt de vista que si el sanitari aplica o deixa d’aplicar un tractament ho fa per voluntat del pacient, que es va encarregar de deixar-ho per escrit. Així que no tindria sentit que posteriorment, els familiar poguessin demandar a aquell metge per haver dut a terme la voluntat del seu parent.
El segon punt també té la seva lògica, doncs les persones podem canviar d’opinió, i el que en una etapa de la nostra vida ens semblava correcte, pot ser que en una altra no ens ho sembli tant.
Al testament vital, al ser un acta de manifestacions que s’inscriu a un registre, també s’hi poden afegir voluntats com per exemple si una persona vol ser incinerada o no, o si vol que es donin els seus òrgans o no.
El millor que es pot fer a l’hora de signar un Document de Voluntats Anticipades és assessorar-se de totes les possibilitats i ja que es fa, fer-lo el més extens i concret possible per evitar problemes futurs i estalviar, moltes vegades, la presa de decisions difícils als nostres familiars.
* L’autora és advocada de La Previsió i La Rambla Serveis Funeraris