Terrassa

Tot el comerç nota el tancament de bars

Les taules estaven dins del bar, buides. Totes, menys dues que havien estat col·locades a les portes de l’establiment a manera de barrera i taulell improvisat. Només es venien menjars per a emportar en aquest bar de Sant Pere, com en centenars de bars i restaurants de Terrassa que compleixen des del divendres les mesures restrictives imposades per la Generalitat en la lluita contra la pandèmia. Molts altres locals simplement han tancat les seves portes. I uns quants ja no les obriran més. El primer cap de setmana de tancament obligat de bars i restaurants va concloure amb 23 denúncies de la Policia Municipal a responsables d’establiments que havien d’estar tancats i no ho estaven. I va concloure també amb un perjudici general al comerç.

“L’afectació és òbvia. Molts bars i cafeteries exerceixen també de pol d’atracció. Estem molt preocupats pels nostres associats”, va afirmar ahir Xavier Linares, president de Terrassa Centre. Barcelona Comerç va explicar que les restriccions, que redueixen al 30% l’aforament de les botigues, han fet baixar l’afluència de visitants en els comerços de la ciutat entre un 30 i un 40% respecte a un cap de setmana normal, segons l’agència EFE.

La FECASARM, patronal de discoteques i sales de festa, assegura que el tancament de locals ha comportat un increment de “botellons” i de festes il·legals arreu de Catalunya. “Aquest augment ja es va començar a produir el divendres nit amb molts ‘botellons’ i festes en pisos i cases particulars, que van generar queixes veïnals, denúncies i múltiples intervencions policials, les quals van prosseguir el dissabte per la nit”, diu la patronal de discoteques i sales de festa. I afegeix: “Aquest increment dels ‘botellons’ i festes il·legals ha vingut directament provocat per la inexistència total i absoluta d’oferta nocturna legal i ara aquestes concentracions fins i tot s’han avançat en horari i ara comencen fins i tot més aviat del que ho venien fent abans de que es tanquéssin bars i restaurants”.

La patronal vol mostrar la seva preocupació i indignació “cap a aquest fet ja que ens demostra, una vegada més, que la mesura aprovada per la Generalitat no serà eficaç i portarà a la ruina a milers de famílies que viuen d’aquest sector a Catalunya”. Joaquim Boadas, secretari general de la FECASARM, “la Generalitat de Catalunya persisteix en el seu error de sacrificar els establiments legals mentre les festes i els ‘botellons’ en espais sense cap mesura de seguretat ni de control es multipliquen i, evidentment els contagis es seguiran produint”.

Aquesta federació exigeix al Govern que rectifiqui en la seva decisió, “ja que si manté la mesura restrictiva sobre aquests espais legals i segurs els contagis seguiran produint-se i milers d’empreses hauran de tancar i es destruiran milers de llocs de treball de manera innecessària. El sector de la restauració i l’oci nocturn son part de la solució i no son el problema ja que en aquests espais hi ha mesures de control, mesures sanitàries, controls d’aforament i altres mesures de protecció de la salut, que en d’altres espais no hi son”.

Facturació
Les pèrdues per al sector de la restauració ja pugen a 315 milions d’euros en només un cap de setmana, segons aquesta entitat, “atès que entre la tarda del divendres i la tarda de diumenge es quan es produeix gran part de la facturació setmanal de la majoria de locals”. Per aquest motiu la FECASARM havia demanat a la Generalitat que la mesura restrictiva entrés en vigor el dilluns ja que, al haver-se publicat el divendres de matinada, “no hi havia temps de poder-la impugnar i de que el TSJC es pronunciés respecte de la mesura cautelar sol·licitada”. I així va succeir, atès que el TSJC no va tenir temps de pronunciar-se respecte de la mesura cautelar de suspensió demanada, i els locals van haver de tancar el mateix divendres afrontant “quantioses pèrdues i havent de llençar fins i tot el producte perible que havien adquirit i al que no varen poder donar sortida”. Per a la federació, el tancament vulnera un resolució judicial prèvia, és desproporcionat, vulnera la pròpia Llei de Salut Pública i materialitza un greuge comparatiu.

Els “botellons” són una realitat a Terrassa des de fa anys, però el tancament de bars ha augmentat aquestes reunions a l’aire lliure. Els punts freqüentats per joves per a beure alcohol són nombrosos; i no sols en el nucli urbà, en el descampat del carrer de Provença o a Ca Petit, per exemple. Excursionistes que aquest cap de setmana han caminat per Torrebonica i Can Bonvilar han vist les deixalles abandonades en aquesta zona boscosa. La Policia Municipal ha denunciat durant el cap de setmana 100 persones per incomplir les prohibicions de reunions de més de sis persones i de consumir begudes o aliments a la via pública.

To Top