El conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, va assegurar ahir que l’entitat està centrada en el seu "propi projecte" de creixement i gestió, ja que creu que tenen "moltíssim marge de millora" i una "capacitat clara de capturar valor per a l’accionista". En la XI Trobada Financera impulsada pel diari Expansión i KPMG, Guardiola va destacar la rendibilitat del banc a Espanya, els nivells del qual són "absolutament semblants i fins i tot una mica superiors a la mitjana dels competidors", i va anunciar que la reducció de costos serà un dels "eixos estratègics dels pròxims mesos", especialment a Regne Unit.
En la seva opinió, les fusions "tenen sentit quan permeten, a gran escala, reduir els costos", un avantatge "molt evident" per a entitats amb un model "retail", és a dir, basat en clients que generen molt pocs ingressos unitaris.
No obstant això, quan el negoci està enfocat a les empreses, com és el cas del Sabadell, "l’escala no és tan important". "Estem totalment embarcats en el nostre projecte de gestió del banc, perquè creiem que tenim moltíssim marge de millora", va assenyalar Guardiola, i va afegir que l’entitat té "una capacitat clara de capturar valor per a l’accionista". Amb tot, va reconèixer que la situació del Sabadell a Regne Unit ha suposat "menys rendibilitat", per la qual cosa estan pensant a "accelerar el pla de reducció de costos", reduint-lo a dos anys. Sobre el model de negoci, el conseller delegat del Sabadell va insistir que l’especialització del banc en la gestió de petites i mitjanes empreses (pimes), lluny de ser un problema, "és un avantatge competitiu" en una època de crisi com l’actual.
Cartera de pimes
En aquest sentit, va dir que tenen una "cartera" de pimes "semblant" al de la resta dels seus competidors, "més protegida", i amb els "millors marges unitaris". Durant la seva intervenció, Guardiola s’ha posicionat a favor que la banca torni a repartir dividend l’any vinent al ser un mecanisme que ajuda a reduir el cost de capital d’un sector "bàsic per a sortir de la crisi".
Per tant, Banc Sabadell planeja accelerar el seu pla de reducció de costos en la seva filial britànica TSB a fi de completar-ho en dos anys en lloc del termini previ de tres anys, va dir el dilluns el seu conseller delegat, Jaume Guardiola.
A la fi de setembre, TSB va anunciar que tancaria 164 sucursals, un terç del total, així com que retallaria al voltant de 900 llocs de treball en un moment en què els bancs s’enfronten a l’impacte econòmic de la pandèmia de COVID-19.
"(A Regne Unit) probablement anticipem la reducció de costos (…) que es pensava materialitzar en tres anys i passar-la només a dos. Fer tot el procés de reducció entre 2020 i 2021", va dir Guardiola. Guardiola preveu donar més detalls sobre la retallada de despeses quan Sabadell publiqui els seus resultats trimestrals a la fi d’aquest mes.
Els bancs espanyols han sortit a l’estranger a la recerca de majors ingressos, encara que la compra de TSB per part de Sabadell en 2015 s’ha vist entelada per importants problemes tecnològics.