Amb 22 anys, la periodista terrassenca Maria Bros Carreras se’n va anar sola a Bolívia, l’estiu de l’any passat, i va rodar “Mujer minera: resistir en el Cerro Rico de Potosí”. És un documental de 47 minuts, treball de final de grau de l’autora, que testimonia l’explotació que pateixen les dones bolivianes que treballen a les mines del Sumac Orcko (el seu nom en quítxua) o Cerro Bonito. En l’època colonial espanyola, tenien les vetes de plata més importants del planeta, i és el lloc d’on ha sortit el vuitanta per cent de tota la que existeix al món. D’una de les mines, la Pailaviri, no s’ha deixat d’extreure plata mai des de 1545.
“Palliris”, guardes i vídues
“Mujer minera” treu a la llum “la flagrant vulneració de drets humans i laborals que pateixen. Una vulneració que és exercida principalment per part de les cooperatives mineres i dels seus socis davant la indiferència d’un Estat bolivià que ignora tot el que passa al Cerro Rico de Potosí”. Bros tracta el tema a través dels tipus femenins més representatius del sector: les “palliris” (que trien, renten i polvoritzen les roques residuals per trobar-hi material, amb alt risc de contaminació); les “guardas” (vigilen les entrades de les mines, set dies a la setmana, vint-i-quatre hores) i les vídues (quan un miner casat mor, i la mortaldat és alta, la seva dona té dret a treballar a la mina).
Fa uns anys, es va crear l’associació Solidaridad con las Mujeres (Musol), per millorar les condiciones de vida de les mineres, i crear una cultura de respecte als drets humans i laborals. Els assistents a la projecció de “Mujer minera” que ho desitgin podran fer un donatiu íntegrament destinat a Musol.
Pel·lícula: “Mujer minera”
Autora: Maria Bros Carreras
Lloc: Cinema Catalunya
Data: Avui, a les vuit del vespre
Preu: Entrada gratuïta, amb reserva prèvia a través de https://mujerminera.eventbrite.es