Terrassa

Sindicats municipals demanen la gratificació per la pandèmia

En el ple de maig, una proposta de Ciutadans perquè es gratifiqués a empleats municipals exposats de manera especial al Covid-19 va tirar endavant amb els vots a favor dels impulsors i de Junts per Terrassa, i l’abstenció de Tot per Terrassa, ERC i el PSC. La remuneració extraordinària no ha arribat ni, de moment, arribarà. Seccions sindicals critiquen el que consideren un incompliment i el govern municipal es defensa argumentant que no pot ser, que no hi ha diners per a això, que la ciutadania no entendria aquesta despesa especial en aquests temps tan durs.

El Sindicat de Policies Locals (SPL) ha emès un comunicat de gran duresa que repassa la seqüència de fets: el 2 de maig, la secció sidical d’aquesta organització va registrar la instància dirigida a tots els partits, es va prsentar la proposta de Cs que va prosperar i la secció de CCOO va sol·licitar al juliol la gratificació. Aquest sindicat va rebre resposta, negativa, però l’SPL assegura que no: “La regidora Núria Marín, que ja ha tingut diversos desacords amb els sindicats de l’Ajuntament, és la persona que signa la resposta de l’equip de govern. La resposta ve a dir: gràcies per tot, però no veureu un duro”. Ja esperaven aquesta conclusió, perquè ja se’ls havia avançat: no hi hauria diners per a res.

“Els empleats públics ja estem acostumats a ser objecte de retallades quan les coses van malament i quan van bé, ningú ens retorna el retallat. Tenim molta més vocació i responsabilitat de servei que qualsevol polític de torn que agafi seient a l’Ajuntament. Per aquest motiu no podem tolerar, de cap manera, que després de donar-nos una mala notícia a sobre pretenguin donar-nos lliçons de moralitat i ètica”, afirma el sindicat.

Per al govern resulta senzill “asseure’s davant dels sindicats i dir que no hi ha diners i que siguem responsables amb la situació”, afegeix l’SPL, que acaba el seu comunicat amb crítiques acerades: “És senzill perquè ells cobren cadascun 4.733 euros al mes amb 14 pagues. Gairebé res, prop de 70.000 euros anuals, molt més que un diputat del Parlament i del Congrés”.

Amb aquests sous, “ja poden venir pandèmies, que no faltaran llagostes en les seves taules. Pretenen que fem entendre a una plantilla municipal pràcticament mileurista que està mal queixar-se amb la qual està caient, mentre ells s’omplen les butxaques. No tenen res a ensenyar-nos i sí molt per aprendre”, exposa el SPL. “Per a nosaltres ha estat un desencís. Es tracta d’un acord de ple. Ens sorprèn que no hi hagi diners per a això i sí per a altres assumptes fins i tot que no són competència municipal”, replica Juan Carlos Jiménez, secretari general de la secció sindical de CCOO, que contestarà a la regidora per escrit.

Populisme
Núria Marín, tinent d’alcalde de Serveis Generals, reconeix que la resposta del govern ha arribat, potser, amb retard després de la recepció de l’escrit a la fi de juliol, i admet que molts treballadors municipals han realitzat i fan un treball intens, però assenyala que la proposta era “populista”.

A l’Ajuntament molts empleats que no estaven inclosos en principi en treballs essencials durant la pandèmia han acabat sent-ho. “Agraïm l’esforç de tots, un esforç extraordinari amb una actitud positiva i propositiva”, recalca Núria Marín. Però no es pot pagar cap gratificació, de moment. En quan es donin les condicions, ja es veurà, però la situació no pinta massa bé: “L’escenari econòmic no ens permet aquesta despesa i la gratificació no es contempla en aquests moments. La caiguda d’ingressos és una realitat i el futur es preveu molt complicat. Pot semblar injust, però la ciutadania no entendria una altra cosa”.

To Top