La pandèmia ha alterat el mercat immobiliari en les 22 ciutats de la província de Barcelona i especialment a Terrassa. La cerca d’habitatge s’ha incrementat, arran de la Covid-19, un 121% a la nostra ciutat, un 111% a Sant Just Desvern, un 109% a Sabadell i un 101% a Rubí, segons l’estudi "Influencia de la pandèmia en la demanda de habitatge" elaborat per Fotocasa. L’estudi apunta que a Terrassa, després del confinament, les cerques, en general, han pujat l’esmentat 121%; si es mira el detall, les consultes específiques sobre habitatge en venda ho han fet un 97%. En matèria de lloguer, les xifres encara es disparen més; un 159% d’augment. "Són molts els ciutadans que han sortit del confinament amb ganes de buscar un nou habitatge i el lloguer ha estat la fórmula triada per molts d’ells perquè possibilita canviar-te de casa amb una certa inmediatesa i permet provar diferents llocs i habitatges", explica Anaïs López, de Fotocasa.
Les preferències
Segons aquest estudi, la demanda s’ha traslladat a les ciutats perifèriques i especialment en el lloguer. De fet, el 41% dels municipis analitzats dupliquen el nombre de consultes en habitatges de lloguer. En Terrassa, l’alça en les cerques de vivenda de lloguer és del 159%, només superat per Sant Feliu de Llobregat (183%). En Rubí ha crescut un 78% i en Sant Cugat un 24%. En el cas de la nostra ciutat, la preferència del mercat pujat fins al 46% (set punts més que abans de la Covid-19). Quan a habitatges en venda es Rubí la ciutat amb un major increment de les cerques d’aquest tipus de vivenda, amb un increment del 114% després del confinament. Després apareix Sant Just Desvern (101%) i en tercer lloc, Terrassa (amb un 97%). Sant Cugat del Vallès queda lluny amb un 64% més de consultes
Malgrat tot això, en moltes ciutats analitzades, fins i tot Terrassa, la preferència del mercat sobre obra nova i segona mà ha baixat respecte a abans de la Covid-19. En el cas de la nostra ciutat, fins a 7 punts. Segons Anaïs López, "ara mateix l’interès pels habitatges en venda és menor que abans de la pandèmia perquè molts potencials compradors o han decidit posposar la compra d’habitatge a més endavant o molts s’han passat puntualment a l’opció de lloguer per la inmediatesa".
Barcelona capital és la ciutat que mostra major interès pels habitatges en règim de lloguer després del confinament, ha pujat 2 punts percentuals i ha passat del 55% d’interès abans de la pandèmia al 57% de després del confinament. Li segueixen, L’Hospitalet de Llobregat (47%), Terrassa (46%), Mataró (42%) i Esplugues de Llobregat (42%), entre altres ciutats.
La preferència pels habitatges per a llogar puja el 59% de les ciutats analitzades i Sant Feliu de Llobregat és la que més interès ha mostrat després del confinament amb l’augment d’11 punts percentuals, passant del 25% d’abans de la pandèmia al 36% de després de la Covid. La preferència pels habitatges en venda puja en vuit de les 22 ciutats analitzades i Sant Boi de Llobregat és la ciutat que mostra major interès pels habitatges en règim de venda després del confinament, ha pujat 7 punts percentuals i ha passat del 62% d’interès abans de la pandèmia al 69% de després del confinament. Li segueixen, Sant Joan Despí (69%) i El Prat de Llobregat (69%), entre altres.
Situació del sector
El preu mitjà de l’habitatge a Espanya va registrar una caiguda del 0,4% en el tercer trimestre d’enguany, el que suposa el primer descens interanual des del tercer trimestre de 2015, al mateix temps que va experimentar un descens de l’1,6% durant la crisi sanitària, entre el primer i el tercer trimestre, fins a situar-se en 1.361 euros per metre quadrat, segons les taxacions d’habitatge nou i usat realitzades per Tinsa.En concret, Tinsa constata un ajust generalitzat de valors en el tercer trimestre d’enguany, després d’un segon trimestre en el qual el confinament va alterar la dinàmica del mercat i l’obtenció de valors mitjans representatius. El preu mitjà a Espanya és un 13,7% superior al mínim registrat en la crisi anterior i es manté un 33,6% por sota el nivell màxim aconseguit durant el "boom immobiliari, en 2007.