S’ha despertat bastant interès per l’obra nova a Terrassa i també s’ha detectat un canvi de tendència en la demanda per la importància que han adquirit els habitatges amb espais més grans, com dúplex i plantes baixes amb jardins. Ara estan més valorats". Ho diu Óscar Negre, gerent de promocions d’obra nova de Metrovacesa, una immobiliària amb forta implantació a Terrassa, on té diverses promociones en marxa. "Durant el confinament hem estat molts temps a casa i ens hem adonat de la importància de l’espai interior. En el cas de Terrassa, també detectem un interès més gran de clients de fora de la ciutat, sobretot de Barcelona i de la seva àrea metropolitana, dada l’escassetat de l’oferta. Per una altra banda, els preus també són més assequibles fora de Barcelona capital. Abans de la pandèmia, els clients buscaven habitatge de segona mà, amb preus més continguts; ara, es vol un habitatge molt més ampli i en un entorn més obert".
Segons Òscar Negre, durant el confinament, en el moment més crític de la crisi sanitària, l’activitat immobiliària, "com molts altres sectors, es va aturar momentàniament. Però, una vegada hem anat sortint, la cosa ha millorat. Els mesos de juny i agost,i fins i tot setembre, han estat molt prometedors. Aquest últim mes hem recuperat el ritme de vendes d’abans de la pandèmia i fins i tot l’hem superat. En el cas de Terrassa, hem tingut un setembre realment bo. Però, en qualsevol cas, hem de ser sempre prudents. També el nivell de preus, de moment, es manté. "Estem mantenint els preus aquest any; també la demanda i les vendes. Però insisteixo en la prudència. És una crisi totalment nova però temporal. De moment, no hem vist que hagi tingut afectació sobre l’obra nova". I no veu cap risc de crisis al sector. "El volum d’obra continua sent molt moderat i la situació financera de les immobiliàries és solvent i sòlida. A més, la demanda es manté". En Terrassa, la demanda es repartia a parts iguals entre clients de la ciutat i de fora però darrerament "ha canviat una mica la tendència cap a la gent de fora".
Actualment Metrovacesa té en comercialització 307 habitatges a Terrassa repartits en les promocions de Metropol Parc, Mirades, i Illa Natura, amb un total de 32.812 m² de sostre i 63 milions d’euros en inversió. De cara al futur, l’empresa disposa de sòl finalista i en gestió que sumarien altres 460 habitatges (44.616 metres quadrats de sostre, repartits en set noves promocions). "De sempre, en els nostres projectes no esgotem el màxim de densitat d’habitatges i apostem per l’amplitud d’espais. Però, ara, com és lògic es fa més incidència en aquest aspecte. Tenim un perfil de producte molt ampli; cada promoció és diferent". Metrovacesa té la capacitat d’estudiar l’evolució de la demanda i adaptar-se a l’oferta. "També es dóna molta importància als criteris de sostenibilitat; les promocions estan certificades a les etiquetes energètiques A i B; donem molta importància a l’estalvi energètic".
Entorn nou
Metrovacesa s’ha adaptat a l’entorn Covid amb diferents mesures. "Som molt conscients de les dificultats que tenen moltes famílies per la crisi. Per això mateix, oferim de manera gratuïta una assegurança de protecció de pagaments Besafe, adreçada als clients que han signat un contracte de compra amb nosaltres". Aquesta assegurança cobreix, en cas de necessitat, el pagament dels compromisos adquirits abans de la formalització de l’escriptura de l’habitatge. Aquesta eina s’ha ofert als treballadors amb contractes indefinits, per compte d’altri, que es veuen involucrats en un ERTE o ERE que afecta a més del 50% de la seva retribució". L’empresa ofereix noves eines en el procés de compra i de tancament de l’operació. En aquest sentit, "hem perfeccionat el procés de digitalització de Metrovacesa. Ara, oferim assessorament especialitzat d’un comercial, en remot, amb vista en 360 graus i freewalk. Això permet al client configurar els acabaments i mobiliari de l’habitatge i la gestió del procés de venda completament". L’empresa també disposa d’una eina de signatura digital a través de Signaturit "per aquells que volen consultar en remot la documentació contractual", comenta Òscar Negre .