Diners

Pimec demana que un 60% dels fons europeus arribin a les pimes

Al mateix instant que el president del Govern, Pedro Sánchez, presentava a Madrid amb un ampli impacte virtual, el pla d’inversions associat als fons europeus, el Col·legi d’Economistes de Catalunya i la patronal Pimec proposaven crear un sistema d’indicadors que mesurin l’eficiència i eficàcia d’ús dels fons de rescat europeus. Sánchez va anunciar que el pla estarà centrat en les transformacions ecològica i digital amb l’objectiu de sumar 2,5 punts de PIB i la creació de 800.000 ocupacions en tres anys. En un acte al qual han assistit de manera telemàtica tots els membres del Govern, agents socials, ambaixadors dels països de la UE i representants de la societat civil, Sánchez ha desgranat el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia Espanyola amb el qual pretén impulsar "una nova modernització" del país.

Per la seva parte, el president de Pimec, Josep González, ha explicat que unes cent pimes catalanes han presentat fins ara a aquesta patronal projectes per valor d’uns 60 milions d’euros per accedir als fons de rescat de la UE.

El Grup d’Experts per a la Reactivació de l’Economia Catalana (GEREC), creat pel Col·legi d’Economistes de Catalunya i Pimec, va presentar ahir el seu primer informe, centrat en els fons de rescat de la UE. Del total de projectes presentats fins al moment, el 64% estan relacionats amb la digitalització, un 20% amb la sostenibilitat i un altre 16% es refereix a diferents sectors.

El president de la patronal, que ha posat en marxa una iniciativa per recollir i canalitzar aquests projectes, ha demanat que els fons europeus arribin a les petites i mitjanes empreses en la mateixa proporció en què aquestes contribueixen a l’economia, que, en el cas espanyol, representa entre el 60 i el 70% del PIB i més del 60% de l’ocupació. En aquest sentit, ha demanat al Govern central que no oblidi la importància de les pimes en l’economia a l’hora de rebre fons europeus.

González ha qualificat de "bona idea" la iniciativa de la Generalitat de crear el comitè assessor Catalunya-Next Generation EU (CONEXT CAT-EU), un òrgan que pretén promoure i identificar projectes que optaran a aconseguir recursos del fons europeu de recuperació Next Generation, i ha dit que espera que la Generalitat compti amb ells.

Una gran oportunitat
El Gerec ha recordat que aquests fons, dels quals a Espanya li corresponen uns 140.000 milions, representen "una gran oportunitat per a la reactivació econòmica", que només es farà efectiva si s’aprofiten de forma integral i es distribueixen amb criteris de "transparència, agilitat, eficiència i objectivitat ", amb projectes solvents i ajustats a les condicions requerides per la Comissió Europea.

El grup ha proposat la creació d’un sistema d’indicadors que mesurin l’eficiència i l’eficàcia de l’ús dels fons aplicats per les administracions públiques i per les empreses, i que permeti analitzar com repercuteixen els recursos comunitaris i com és la gestió dels mateixos.

Per això, aquests experts també han demanat que es garanteixi la "transversalitat" dels fons, perquè arribin a tot el teixit empresarial i evitar que es focalitzin majoritàriament en les grans empreses.

To Top