Dijous va començar el Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, en què, com cada any, s’hi poden veure pel·lícules que compten amb la participació, o l’autoria, de graduats o alumnes de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (Escac), amb seu a Terrassa. Justament la pel·lícula que inaugura aquesta 53a edició, “Malnazidos” (una història “d’acció zombi” ambientada a la Guerra Civil) està dirigida pels graduats Alberto de Toro i Javier Ruiz Caldera. Per Alberto de Toro, que ha estat el muntador de tots els films de Ruiz Caldera, aquesta és la seva primera pel·lícula com a director. A l’equip de “Malnazidos” hi trobem a més a més altres exalumnes del centre egarenc: Martí Roca (muntatge), Laura Pedro (efectes), Oriol Tarragó (disseny de so) i Javier Rodero (música). I entre l’elenc d’actors, n’hi ha un de terrassenc: Manel Llunell Santander, de 22 anys.
També va passar per les aules de la Farinera el barceloní Kike Maíllo, que a Sitges presenta “Cosmética del enemigo”, adaptació cinematogràfica de la novel·la d’Amélie Nothomb. És el tercer llargmetratge de Maíllo (guanyador d’un premi Goya amb el primer, “Eva”) i el primer amb producció internacional, en què torna a estar acompanyat d’un equip tècnic de professionals majorment formats a l’Escac: Toni Carrizosa (productor), Martí Roca (muntador) i Oriol Tarragó (dissenyador de so). A més, part dels decorats de la pel·lícula s’han fet al Lab de Construcció de l’ESCAC.
Premi per a Oriol Tarragó
I justament Oriol Tarragó, dissenyador del so de “Cosmética del enemigo”, rebrà a Sitges 2020 una Maria Honorífica en reconeixement a la seva tasca cinematogràfica. Tarragó ha realitzat el so de tots els curts i llargmetratges de J.A. Bayona, de “L’orfenat” (2007) a “Jurassic World: el regne caigut” (2018). També va fer aquesta feina en films tan coneguts com “[REC]” (2007), “Els ulls de la Júlia” (2008), “Mentre dorms” (2011) i “Superlópez” (2018). Per divendres, el festival ha programat una tertulia amb Tarragó. També sobre “Malnazidos” hi haurà taula rodona, diumenge.
Marc Riba i Anna Solanas, també graduats de l’Escac, i noms importants de l’escena catalana de l’animació, presentaran el curtmetratge “Candela”. La història duna senyora gran que viu sola en un edifici vell i abandonat en mig d’un barri de la perifèria quasi en ruïnes.
Dilluns dia 12, la graduada Laura Pedro, guanyadora d’un Premi Goya i supervisora d’efectes visuals (VFX) a “El Ranchito”; Lluís Castells, guanyador de tres Premis Goya i coordinador del VFX Lab Pro de l’Escac i Lio Estivill, supervisor del VFX Lab Pro del centre, protagonitzaran una trobada amb professionals d’aquest sector.