La representació de l´aigua es present des dels orígens de la historia de l´art, tant des de la seva forma en la natura com en la iconografia simbòlica. Nombroses manifestacions les tenim en l´art cristià , relacionada amb el baptisme. A Terrassa en conservem un exemple del període gòtic en la taula de la" Vocació de Sant Pere" del Retaule Major de Sant Pere de Lluis Borrassà de l´any 1411, exposada de forma permanent a l´edifici de l´antiga rectoria de la Seu d´Ègara.
La Marina, però, ès un gènere pictòric que com a tal, té el seu origen al segle XVII. En aquest sentit hem considerat la representació de la platja de Barcelona en la taula de Santa Madrona que tractem en aquest article, la primera "marina" que conservem al nostre museu.
La representació aquàtica, ha estat de sempre un repte pels pintors, transparències, reflexos, diversitat de tonalitats. En totes les seves formes i espais, neu, gel, pluja, estanys, rius i sobretot el mar.
Les temàtiques que abasten els fons artístics del Museu de Terrassa son molt variades i les exposades a la Casa Alegre en son una petita i aleatòria mostra.
Les obres artístiques del museu les conformen col·leccions i fonamentalment donacions ,dels propis artistes o de particulars ,des de principis del segle XX fins a l´actualitat .Darrerament, però la nostra política d´adquisicions va encaminada en consolidar la presència dels artistes locals i sobretot les dones artistes, que malauradament les tenim poc representades.
Podríem establir recorreguts cronològics, estilístics , de tècniques, d´artistes locals i forans, per a gust de tothom.
Es evident que a Terrassa no tenim grans corrents fluvials, però les nombroses rieres també han format part del nostre paisatge artístic. També es cert que els artistes amb presència al museu, en alguna etapa de la seva obra han tingut present el mar, perquè han fet estades a la costa o perquè els ha donat una inspiració més al·legòrica. Entre tots, el que si podem considerar un mestre especialista i precursor de les aquarel·les de marines és l´entranyable "Pepe" en Josep Martínez Lozano. Però no podem negar que els nostres artistes, amb marines exposades a la Casa Alegre, Tomàs Viver, Joaquim Vancells, Ramon Cortés, Alexandre de Riquer i Laureà Barrau varen saber donar un tó personal i singular al gènere.
* L’autor és historiador de l´Art i Director del Museu de Terrassa